Колоноскопія: лікування раку без операції та опромінення

Коли до LISOD звертається пацієнт із онкологічним захворюванням, лікарі роблять усе можливе, щоб зупинити хворобу і продовжити життя пацієнта. Проте кожна людина має знати: піклування про власне здоров’я має включати і регулярні обстеження у лікарів, що називаються скринінгами. Це дозволить переконатися у тому, що хвороб немає, або діагностувати проблему на ранній стадії. Якщо ж говорити про колоректальний рак, то скринінг може навіть попередити розвиток онкологічного захворювання! І саме про це сьогодні розповідає у рубриці “Експертна думка” хірург, ендоскопіст, завідувач відділення діагностичної та інтервенційної ендоскопії Вадим Корпяк.

“В Україні до цього часу немає ані програми скринінгу колоректального раку, ані профільних центрів, які б цим займались, тож проблема колоректального раку лише загострюється. Пробачте за сарказм, але складається враження що і профільні асоціації, і МОЗ, і самі пацієнти вирішують цю проблему методом страуса — голову в пісок, і проблема зникає! Я її не бачу, отже, її немає. Лише окремі лікарі, лікарні та пацієнти самотужки не полишають спроб виштовхати цю проблему в інфопростір, який і без того зайнятий іншими, більш і менш важливими питаннями. Про колоректальний рак більшість пацієнтів дізнаються чи згадують лише тоді, коли це захворювання діагностується у когось з родичів чи знайомих, або коли з’являються проблеми у себе, рідного. І добре якщо вони з’являються на початковому етапі розвитку пухлини. Але так буває рідко.

Найчастіше ознаками колоректального раку є кров у калі та кишкова непрохідність, вони з’являються переважно на пізніх стадіях розвитку пухлини, коли про виліковування вже не йдеться. На ранніх стадіях пухлини безсимптомні або ж проявляються неспецифічними ознаками, на які пацієнт не звертає уваги. Скажімо, зміна характеру випорожнень чи поява в них слизу. Проте більшість пацієнтів вважають, що немає чого бігти до лікаря через такі дрібниці. Правда?

Весь цивілізований світ пішов далеко вперед, і вигадав колоректальний скринінг. Як мамографія, РАР-мазок чи флюрографія, так і колоноскопія у більшості цивілізованих країн існує не лише як діагностичне, але й як скринінгове обстеження. Воно дозволяє вчасно виявити попередника колоректального раку - аденому, і видалити її, тим самим запобігаючи розвитку раку. Інколи на скринінговій колоноскопії вдається знайти не лише аденому, але і ранній рак. Причому навіть на такій стадії, що лікувального ефекту можна досягти без хірургічного втручання, радіо- та хіміотерапії. Для цього треба просто вчасно прийти на колоноскопію. В таких ситуаціях нерідко ендоскопія стає не лише методом виявлення, тобто діагностики, але і методом лікування (якщо пощастить). Як у цьому випадку: 64-річний пацієнт трохи більше 3 місяців тому звернувся до онколога у зв’язку з появою крові в калі. На колоноскопії було виявлене утворення розміром 2,5х3,5 з ознаками малігнізації (перетворення з доброякісного утворення на злоякісне). Біопсія з найбільш зміненої ділянки підтвердила наявність злоякісного компонента в утворенні - помірнодиференційованої аденокарциноми. Але оскільки не було поширення його вглиб стінки кишки та в лімфатичні вузли, утворення підлягало ендоскопічному видаленню. Була виконана ендоскопічна підслизова дисекція (#ESD). І вже за 3 місяці на контрольному огляді залишився лише плоский постдисекційний рубець. Для порівняння нагадаю, що за умови більш пізнього звернення була б потрібна променева терапія, а потім операція з виведенням щонайменше тимчасової, а у випадку ще пізнішого звернення — можливо, і постійної колостоми.

Органозберігаюче втручання в даному випадку виявилось можливим лише завдяки тому, що пацієнт помітив кров у калі. Але на такій стадії кров з’являється вкрай рідко. Тож варто пам’ятати, що на скрингову колоноскопію треба звертатись не зі скаргами, а за віком. Виповнилось 50? Ласкаво просимо в LISOD на обстеження!”

 

Записатися на діагностику можна за телефоном:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38-044-277-8-277 — щоденно з 8.00 до 20.00.

Інші новини