Йога допомагає відновитися після лікування раку

Дихальні і релаксаційні техніки дозволяють прискорити процес реабілітації після лікування. Ефективність йоги в реабілітації пацієнтів з онкологічними захворюваннями встановили вчені при Медичній школі Перельмана Університету Пенсільванії. Вплив занять перевірили серед жінок після лікування раку грудей і чоловіків після променевої терапії раку передміхурової залози.

Вплив йоги на жіночий і чоловічий організм практично ідентичний. Даних про користь цієї техніки для жінок більше лише тому, що серед жінок ці заняття більш популярні. Вчені визначили, що завдяки вправам у пацієнток різко знижувався рівень кортизолу, так званого гормону стресу. Це дуже важливо, оскільки, високий рівень кортизолу перешкоджає нормальному відновленню після лікування. Зниження рівня цього гормону за допомогою йоги може допомогти швидше повернутися до активного життя.

Керівник Центру сучасної мамології LISOD Андрій Жигулін, стверджує, що від якості реабілітації залежить і результат попередніх методів лікування.

«Операція, хіміотерапія, променева терапія - це завжди стрес. І людина повинна вийти з цього стресу, повинна  залишити все це позаду і мінімізувати наслідки втручань, які повинні були зробити лікарі, для знищення пухлини. Чітко доведено, що будь-яка правильна фізична активність знижує ризики повторення хвороби - це вже аксіома. Якщо фізична активність поєднується з емоційною, інтелектуально і духовно спрямованою активністю, як в системі йоги - це значно підвищує ефективність лікування», - пояснив Андрій Жигулін.

Оскільки лікування раку сьогодні спирається на індивідуальний підхід, метод реабілітації та навантаження у кожному окремому випадку потрібно визначати разом з лікарем.

«Рекомендації щодо будь-яких вправ і технік дуже індивідуальні. Все залежить від стадії хвороби, етапу і методів лікування. Невелика органозберігаюча операція та велика реконструктивна - це дуже різні ситуації і, відповідно, рекомендації різні», - сказав Андрій Жигулін.

Позитивного ефекту від занять йогою можуть досягти і чоловіки після лікування раку передміхурової залози. Близько 90% пацієнтів, які лікуються за допомогою променевої терапії, відчувають втому після проходження курсу. Після першого тижня занять 70% учасників американського дослідження відзначили поліпшення самопочуття і зменшення втоми. Вплив йоги на інші показники стану здоров'я пацієнтів з онкологічними захворюваннями поки вивчається.

Йога допомагає відновитися після лікування раку,фотогалерея (2 фото)

Інші новини