Якщо попереду — променева терапія

Коли пацієнту з онкологічним діагнозом призначають променеву терапію, це практично завжди викликає страх. Багато людей, навіть нічого не знаючи про радіацію, вважають її смертельно небезпечною. Часто вони думають, що лікувальна доза опромінення може бути порівняна з дозою радіації, яку отримує людина, що опинилася на атомній станції в момент вибуху. Але це не так.

Радіація, яку отримує пацієнт при лікуванні раку, є практично безпечною для нього і в більшості випадків не завдає серйозної шкоди його здоров'ю. Мета радіації — знищити ракові клітини і не дозволити їм розмножуватися. Однак опромінення може вплинути і на здорові клітини, що викличе побічні ефекти. Це пояснюється дією випромінювання: при проникненні в шкіру гамма-частинки руйнують структуру клітин. При цьому ракові клітини гинуть, здорові ж клітини не такі чутливі до руйнівного впливу і мають можливість відновитися. В цьому і полягає основна користь променевої терапії.

Наразі хотілося б відповісти на найбільш поширені питання, що задають нам пацієнти та їхні родичі, щоб дізнатися, які «підводні камені» можуть їх очікувати.

Чи болісні сеанси променевої терапії?
Ні, людина відчуваєте тепло в місці опромінення. Згодом шкіра в цьому місці може стати сухою, на ній можуть з'явитися опіки. Але це не є показанням до припинення лікування.

Якщо виникають опіки, як їх лікувати? Чи можуть вони бути глибокими?
Поява глибоких опіків малоймовірна. На шкірі можуть виникнути почервоніння, печіння і свербіж, як буває, коли «згориш» на сонці. Почервоніння слід змащувати жирним кремом (але тільки не звичайним парфумерним, а спеціальним, проти опіків; також допомагає олія обліпихи або риб'ячий жир).

 Чи може випасти волосся?
 Волосся лишиться неушкодженим. Люди часто плутають наслідки хіміотерапії (коли можлива таке побічна дія) і променеву терапію. Променева терапія застосовується тільки місцево — її дія обмежується певною ділянкою тіла.
Часткова втрата волосся можлива при опроміненні головного мозку.

При опроміненні можуть постраждати здорові тканини?
Технічні можливості апаратури дозволяють вибрати максимально ефективний режим опромінення і мінімізувати вплив на здорові тканини і органи. Для проведення променевої терапії в LISOD застосовують лінійні прискорювачі з системою тривимірного планування виробництва фірми Varian (США). Це спеціальні установки, які дозволяють сформувати пучок фотонів потрібної форми і енергії, щоб максимально опромінити пухлину і звести до мінімуму пошкодження навколишніх тканин.

 Якщо у вас попереду променева терапія, то:
Необхідно правильно харчуватися і в жодному разі не голодувати. У раціоні повинні бути овочі та фрукти в достатній кількості. В організм має надходити вода: випивайте в день щонайменше 2 літри рідини. Не забувайте про щоденні прогулянки, адже свіже повітря дуже корисне. І незважаючи ні на що, зберігайте позитивний настрій — пам’ятайте, що всі труднощі тимчасові!

Інші новини