Як визначити місце променевої терапії в лікуванні раку?

Більш ніж у 60% випадків пацієнтам з онкологічним діагнозом на різних етапах лікування необхідно проведення променевої терапії. Послідовність і вибір методики залежить від стадії і виду раку. Завдання радіотерапії, як і інших методів, повинне бути визначеним заздалегідь, інакше залишається під питанням ефективність лікування.

На жаль, до сих пір у багатьох лікувальних центрах не завжди погоджують і здійснюють вчасно всі етапи комплексного лікування. Як визначити місце променевої терапії в загальному плані лікування, розповідає клінічний онколог LISOD, завідувач відділенням радіотерапії Цві Бернштейн: «Променева терапія може бути єдиним методом лікування або частиною комбінованого лікування, коли дається також хіміотерапія. Опромінення може проводитися перед оперативним втручанням (наприклад, як при пухлинах прямої кишки), для того щоб знищити мікроскопічне поширення пухлини, знизити стадію захворювання, або виконуватися після операції — все залежить від виду раку. Онкологи повинні це знати. Саме для розробки тактики лікування і існує мультидисциплінарний консиліум. Перед початком лікування будь-якого пацієнта складається план, де місце кожного методу повинно бути визначеним».

При деяких видах раку, таких як рак шийки матки, плоскоклітинні пухлини голови і шиї, радіотерапія грає найважливішу роль, тому що направлена саме на зцілення пацієнта.

Сьогодні можливості променевої терапії дуже великі і продовжують розширюватися. «Немає таких видів пухлин, при яких ні вивчалося б застосування променевої терапії. Актуально сьогодні дослідження використання радіохірургії при пухлинах мозку, раку простати, при пухлинах легень. Нові види дистанційної променевої терапії можуть витіснити брахітерапію (контактну променеву терапію), замінити хірургічне втручання», — підкреслює Цві Берштейн.

Для кожного пацієнта, в кожному конкретному випадку місце, дози, мета радіотерапії повинні визначатися фахівцями-онкологами відповідно до світових протоколів лікування. Однак в Україні часто спірні питання з променевої терапії виникають при лікуванні раку грудей. «Місце опромінення в цьому випадку залежить від обсягу і виду операції. Якщо видаляється повністю вся залоза, і немає залучення лімфовузлів, можна уникнути опромінення. Є настанови, розроблені Американською асоціацією онкологів, в яких випадках променева терапія показана. Єдине, що не показано, і те, що до сих пір роблять в Україні, — профілактичне опромінення зон лімфатичних колекторів», — пояснює доктор Берштейн.

Для розробки правильного плану лікування і місця радіотерапії в ньому важливо з'ясувати поширеність всього онкологічного процесу при проведенні діагностики. Це дозволяє визначити, на якому етапі лікування застосувати опромінення, і для кожного пацієнта розрахувати максимально ефективні дози.

Інші новини