Як виявити рак?

Практично щодня ми отримуємо повідомлення з одним і тим же запитанням: «Який здати аналіз, щоб виявити рак?» Давайте розберемося.

Єдиний аналіз, який розповість про людину абсолютно все,  це приблизно те саме, що й «чарівна таблетка», яка лікує всі хвороби.

На жаль, однозначну відповідь неможливо отримати, якщо використовувати лише один метод діагностики. Наприклад, в розгорнутому аналізі крові у пацієнтів із онкологічними захворюваннями всі показники можуть бути в межах норми. А МРТ усього тіла, яке часто рекламують як онкоскринінг, не «бачить» важливих передракових змін, а також пухлин на ранній стадії.

Діагностика раку  завдання не для одного аналізу. Щоб отримати достовірну інформацію про стан здоров'я пацієнта, потрібно кілька видів обстежень. Перш за все  спілкування з лікарем, фізичний огляд, збір анамнезу. Далі  лабораторні дослідження і методи візуалізації, які дають можливість оцінити стан різних органів і систем організму. Якщо виявлені підозрілі зміни, для встановлення точного діагнозу обов'язково потрібно гістологічне дослідження, яке і розставить всі крапки над «i».

 Для ранньої діагностики раку розроблені й застосовуються скринінгові обстеження, кожне з яких є інформативним щодо певних органів або хвороб. До них належать:

* скринінг молочної залози (УЗД до 40 років і мамографія після 40 років);

* колоноскопія (діагностика захворювань кишечника, профілактика колоректального раку);

* скринінг передміхурової залози;

* гастроскопія (діагностика захворювань стравоходу, шлунка, 12-палої кишки);

* скринінг шийки матки;

* скринінг щитоподібної залози.

Саме ці обстеження дозволяють переконатися, що здоров'ю людини нічого не загрожує, а також з їх допомогою лікар може виявити найменші небезпечні зміни в організмі.

 Завдяки скринінгу рак можна діагностувати на ранній стадії, коли ще немає жодних симптомів захворювання, але саме в цей момент лікування є найбільш ефективним.

Якщо у вас з'явилися незрозумілі симптоми і ви не знаєте, із чого почати діагностику, зверніться до клінічного онколога LISOD. З урахуванням сімейної й особистої історії захворювань, скарг, даних огляду, віку та інших важливих нюансів лікар порекомендує оптимальні методи обстеження для конкретного пацієнта. Завдяки індивідуальному підбору діагностики можна значно скоротити шлях до правильного діагнозу.

 Запишіться на консультацію або обстеження в LISOD:

0-800-500-110  безкоштовно по Україні;

+ 38-044-277-8-277  щодня з 8.00 до 20.00.

Інші новини