Як уникнути раку шлунка і кишечника? Прості правила, які допоможуть зберегти здоров'я

Часто ми не сумніваємося, що робити, якщо болить живіт. У нашій домашній аптечці завжди знаходиться «засіб», яки на час позбавляє від болю і приносить заспокоєння. Гастрит, коліт — ці діагнози «на слуху», і багатьом здається, що досить дієти, таблеток, і все безслідно пройде. На жаль, не проходить...

Той же гастрит у багатьох випадках стає фоном для розвитку злоякісних пухлин. Українці «б'ють рекорди» по запущеному раку шлунка. Адже онкологи не втомлюються повторювати, що чим раніше виявлена хвороба, тим вище шанси на успіх лікування. Більш того, і рак шлунка, і рак кишечника можна попередити, якщо вчасно виявити і почати лікування передракових захворювань.

А самий достовірний спосіб діагностики захворювань шлунково-кишкового тракту — ендоскопічні дослідження. Цей метод дозволяє лікарю оглянути внутрішні на органи пацієнта, виявити навіть мінімальні відхилення від норми, взяти на аналіз і видалити новоутворення, які можуть бути небезпечними.

І головне, що метод дає нам одну з важливих можливостей — можливість попередити рак. Про які ж дослідженнях йдеться? Це, в першу чергу, гастроскопія, колоноскопія і навіть безопераційне лікування початкових стадій раку шлунка.

Лікар-ендоскопіст LISOD Вадим Корпяк пояснює: «Рання діагностика раку шлунка безпечна і доступна. У нас проводиться гастроскопія - нетривале і абсолютно безболісне для пацієнта обстеження. Регулярно, раз на рік, проходити такий скринінг я особливо рекомендую людям, які вживають жирну, консервовану, смажену їжу, нікотин і алкоголь. За допомогою гастроскопії можна запобігти або виявити в початковій стадії рак шлунка ».

Що означає запобігти раку шлунка? Це означає — вчасно виявити і почати лікування передракових захворювань, таких як гастрит, виразка шлунка. Крім того, виявлений за допомогою гастроскопії на ранній стадії рак в більшості випадків повністю виліковний.

Більш того, в лікарні ізраїльської онкології ендоскопічним методом за допомогою спеціальної апаратури успішно проводять безопераційне лікування раку шлунка. Методика дозволяє і зберегти шлунок пацієнту, і уникнути ускладнень. Таке лікування — радикальне; не вимагає подальшого проведення хіміотерапії.

Що стосується колоноскопії (дослідження, при якому лікар оцінює стан товстого кишечника), — це просто рятівний метод. Адже якщо в ході обстеження виявляють поліпи, їх відразу видаляють для аналізу. Само по собі видалення поліпів — найкраща профілактика раку кишечника, тому що саме ці утворення можуть перероджуватися в злоякісні.

Всі ендоскопічні дослідження в LISOD проводять при повному знеболюванні.

Важливо. Відділення ендоскопії обладнане системою EVIS EXERA III CV-190 компанії OLYMPUS. Це один з кращих в світі, рідкісних для України, відеоінформаційних центрів, що має ряд незаперечних додаткових переваг для пацієнтів.

• Спеціальна технологія оптичної візуалізації дозволяє проводити обстеження слизової оболонки без введення контрастної речовини. Таким чином, скорочується кількість маніпуляцій і зменшується час проведення процедури.

• 150-кратне збільшення дає можливість лікарю виконати ретельне обстеження і побачити набагато більше, ніж при звичайній хромоендоскопіі. Спеціаліст вже на етапі дослідження визначає, чи відповідають будь-які зміни злоякісним або, навпаки, не несуть в собі ризику.

Інші новини