Як проходить перший курс хімієтерапії?

Перший курс хімієтерапії викликає у пацієнта багато запитань. Про те, як усе відбувається і чого чекати, нам розповіла завідувачка відділення хімієтерапії LISOD Наталія Касьян.

— У LISOD хімієтерапевтичне лікування може бути рекомендоване пацієнту консиліумом, який відбувається щоденно.

Хімієтерапія проводиться перед операцією (неоад’ювантна), після операції (ад’ювантна), а також для поліпшення якості життя (паліативна).

Коли пацієнт вперше приходить до нас на хімієтерапію, перш за все, проводимо йому загальний аналіз крові. Обов’язково у день проведення лікування, саме так правильно за всіма протоколами і стандартами, навіть якщо у пацієнта є на руках результати аналізів, скажімо, тижневої чи двотижневої давності. Це пояснюється тим, що наші пацієнти — достатньо специфічні, загальна картина у них може змінюватися щоденно.

Якщо дослідження вказує на запальний процес і є клінічні прояви запального процесу, буде встановлено його причину і надані рекомендації з лікування. Такі рекомендації можна втілити в життя в умовах стаціонару LISOD.

Якщо лейкоцитоз — побічна дія постійного прийому препаратів, то в такому випадку пацієнт може отримувати хімієтерапевтичне лікування.

Якщо лейкоцити не досягають нижньої межі норми, якщо виявлено низькі тромбоцити ( нижче 100) — це абсолютний протипоказ до проведення хімієтерапії — не тільки першого циклу, але й усіх наступних. У такому випадку пацієнт отримує рекомендації від лікаря — що з цим робити, коли провести контроль і коли можна планувати початок лікування.

Після того, як підтверджено, що показники крові (лейкоцити, тромбоцити тощо) в нормі, пацієнт піднімається в хімієтерапевтичне відділення, де знайомиться з медичними сестрами; знімаються антропометричні дані (зріст, вага у день процедури), артеріальний тиск, частота серцевих скорочень, моніторинг кардіограми; проводиться забір крові для біохімічного аналізу та коагулограми. Після отримання результатів лікар готує протокол. Враховується площа тіла, вага (для деяких препаратів) та показники периферичної крові (рівень лейкоцитів, тромбоцитів, гемоглобіну). Обов’язково зважаємо на функцію нирок, печінки, оскільки це основні органи детоксу при хімієтерапії; оцінюємо їх завдяки таким показникам, як креатинін, сечова кислота, електроліти для нирок та білірубін, АЛТ, АСТ для печінки.

Протокол і дозування індивідуальні у кожному клінічному випадку, тому що всі пацієнти відрізняються. Кожен має свою вагу, вік, показники крові, тому будь-який протокол (передопераційний, післяопераційний паліативний) обов’язково враховує об’єктивний стан пацієнта. У разі потреби проводиться редукція дози.

Нині хімієтерапія, аби мінімізувати токсичні побічні дії від цитостатиків, обов’язково проводиться з премедикацією. Це певні препарати, які ми вводимо пацієнту, щоб зменшити токсичні прояви після лікування (нудота, алергічні реакції тощо).

Після першого циклу хімієтерапії ми рекомендуємо всім пацієнтам ще деякий час залишатись у нас під спостереженням. Таким чином ми маємо змогу зрозуміти реакцію на проведене лікування і допомогти людині додатковим введенням тих чи інших груп препаратів, якщо це потрібно.

Після отриманого першого протоколу хімієтерапії пацієнт обов’язково зустрічається з лікарем, обговорюють стратегію і тактику в проведенні подальшого лікування. Пацієнт отримує виписку і може вирушати додому. У разі потреби в будь-який момент він може зателефонувати своєму лікарю-хімієтерапевту. Таким чином наші пацієнти навіть поза відділенням не залишаються один на один із побічними ефектами. Ми на зв’язку і готові повсякчас надавати допомогу.

Інші новини