Як пов'язані стадія виявленого раку молочної залози і результат лікування?

Онкологи не втомлюються повторювати — чим раніше виявлена хвороба, тим вище шанси на повне одужання. Чим менше стадія, тим більш оптимістичним є прогноз. Що таке стадія раку? Це найважливіша характеристика пухлини, що описує її розмір і поширеність по організму.

Про можливості лікування при різних стадіях раку грудей розповідає керівник Центру сучасної мамології LISOD Андрій Жигулін:

– Виділяють 5 стадій раку молочної залози: ст. 0, ст. 1, ст. 2, ст. 3, ст. 4. Відповідно, чим менше стадія, тим вищі шанси на одужання. Чим менше стадія, тим менше хвороба поширена по організму.

0 стадія — початкова форма раку грудей: неінвазивна карцинома, яка знаходиться безпосередньо в протоках молочної залози, але не контактує з лімфатичними вузлами і кровоносними судинами. Така пухлина не може давати метастази, безпечна для життя. Виявлення утворення на цій стадії і правильне лікування приводить до одужання в 100% випадків.

Стадія 1 — пухлина знаходиться тільки в молочній залозі, має невеликий розмір, не вражає лімфатичні вузли і окремі органи. При правильному і своєчасному лікуванні пацієнтки одужують приблизно в 99% випадків.

Стадія 2 — пухлина може вражати лімфатичні вузли, але цей процес ще контролюється. При правильному і своєчасному лікуванні пацієнтки одужують приблизно в 90 – 95% випадків.

Стадія 3— пухлина сильно поширена по молочній залозі, займає більшу її частину, а також вражає лімфатичні вузли. Немає ще поширеності по організму, тобто немає ознак віддалених метастазів. При правильному формуванні стратегії лікування в такій стадії дає досить хороші результати. Залежно від біологічних характеристик пухлини, від її агресивності, можливо повне зцілення в 60 д – 80% випадків.

4 стадія — пухлина поширена за межі молочної залози, вражені окремі органи. У такій стадії повне одужання, на жаль, неможливе. Однак можливо контролювати хворобу і забезпечити пацієнтці якісне життя. Це означає, що і при 4-й стадії раку молочної залози жінці можна надати ефективну допомогу. При правильному лікуванні такі пацієнтки живуть багато років.

Ще раз хочу підкреслити, що увага до себе і регулярні обстеження (УЗД молочних залоз або мамографія — в залежності від віку) дозволяють виявити хворобу на стадії, коли лікування буде результативним, менш тривалим і менш дорогим, ніж при запущеному захворюванні.

Інші новини