Як не пропустити рак у людей з ВПЛ і дисплазією

Що повинні знати акушери-гінекологи, онкологи, мамологи, хірурги про сучасні методи діагностики та виявлення злоякісних пухлин? Як профілактувати папіломовірусну інфекцію та інші гінекологічні захворювання, які є попередниками раку? 

На ці та інші запитання відповіла головний лікар LISOD професор Алла Вінницька в рамках навчального проекту Лікарні ізраїльської онкології. Учасники освітнього марафону на даний момент знаходяться в Харкові, де на базі обласної клінічної лікарні фахівці LISOD прочитали кілька лекцій по наступним темам:

• «Важливі моменти онкології для неонкологов»

• «Рак молочної залози. Розвиток концепцій лікування та сучасний стан проблеми»

Про лікування раку молочної залози харківські лікарі прослухали доповідь керівника Центру сучасної мамології LISOD Андрія Жигуліна. А про методи досліджень жіночого організму для виявлення вірусу папіломи людини, дисплазії, раку шийки матки розповідала професор Алла Вінницька.

«Якщо б вакцинацію ВПЛ зробили стандартною процедурою, через 50 років не було б раку шийки матки. Але поки із-за дорожнечі вакцини і відсутності національних програм профілактики раку все зводиться до індивідуальної мотивації кожної конкретної жінки. У такій ситуації роль лікаря-діагноста дуже важлива, так як цитологи, гінекологи та онкологи повинні чітко розуміти, в яких ситуаціях можна обмежитися проведенням «Pap-тесту», коли вкрай важливо провести ВПЛ дослідження, а коли не обійтися без комбінованого скринінгу», - сказала Алла Вінницька

Також, спілкуючись з харківськими колегами, Алла Вінницька акцентувала увагу на деяких міфах, які, на жаль, заважають лікарям правильно провести діагностику стану жіночого організму і призначити якісне лікування.

«Помилка перша: при наявності поганого Pap-тесту, ВПЛ та дисплазії вакцинація не проводиться. Це помилкова думка. Можна вакцинувати годуючих матерів, імуноскомпроментованих і пацієнток з неважкими захворюваннями, у яких виявлено ВПЛ. Американська колегія акушерів-гінекологів, Академія сімейних лікарів США, Об’єднання медицини підліткового віку і Американська асоціація педіатрів - всі схвалюють рутинну вакцинацію дівчаток, підлітків, молодих жінок. Вакцинація незалежна від попередньої ВПЛ інфекції або результату «Pap-тесту», - розповіла головлікар LISOD Алла Вінницька.

У свою чергу, Андрій Жигулін говорив про європейських протоколах лікування раку молочної залози, про сучасні можливості реконструктивної хірургії і про те, як лікувати доброякісні пухлини, щоб вони не спровокували рак грудей.

Як не пропустити рак у людей з ВПЛ і дисплазією,фотогалерея (2 фото)

Інші новини