Як гарантовано уникнути раку кишечника?

Рак кишечника — небезпечне онкологічне захворювання, поширене і в Україні, і в усьому світі. А це хвороба, яку можна попередити, якщо пройти скринінгову колоноскопію. Про те, що дає така процедура і чому ми отримуємо після неї гарантію спокійного життя, не побоюючись захворіти на рак кишечника, розповів провідний лікар-ендоскопіст LISOD Вадим Корпяк.

Люди гинуть від раку кишечника, тому що на державному рівні немає поняття скринінгу колоректального раку

Дуже гостро стоїть проблема скринінгової колоноскопії саме в Україні, тому що у нас немає системи скринінгу колоректального раку, яка діє в більшості країн. Статистика для нас невтішна. У світі рак кишечника на четвертому місці по захворюваності, а в Україні — на другому; за останніми даними Національного канцер-реєстру, вийшов на перше місце за смертністю. Тобто інші онкологічні захворювання у нас зустрічаються частіше, але помирають люди більше від раку кишечника. Так відбувається, тому що в країні на державному рівні немає поняття скринінгу колоректального раку.

Пройти саме тоді, коли немає скарг

Скринінг колоректального раку повинен проводитися всім здоровим людям старше 50 років, причому саме тоді, коли немає скарг. Якщо з'являються скарги, характерні для раку товстого кишечника (анемія, кров в калі, ознаки кишкової непрохідності), це вже симптоми злоякісної пухлини 3-4 стадії. Справа в тому, що при першій і другій стадіях ніяких проявів немає; якщо просто чекати будь-яких ознак хвороби, то звернення до лікаря вже буде несвоєчасним, а лікування буде складним і тривалим. Щоб вчасно визначити рак кишечника, щоб мати гарантію повного лікування, пухлину необхідно виявити на першій стадії.

Сама скринінгова колоноскопія майже до нуля знижує ризик загибелі від раку кишечника

Коли ми лікуємо рак кишечника, то «наздоганяємо поїзд, який вже пішов». Однак скринінгом ми можемо домогтися набагато більшого завдяки профілактиці — ми можемо попередити цей рак, не допустити його розвитку. Зараз ми точно знаємо, що причина появи абсолютної більшості злоякісних пухлин кишечника — це поліпи, т. з. аденоми. Їх видаляють при колоноскопії. Якщо аденома видалена, значить можна бути впевненим, що на цьому місці вже не виникне злоякісне утворення.

Завдання лікаря-ендоскопіста при проведенні колоноскопії — знайти і видалити всі аденоми. Людина після такого дослідження може бути впевненою, що у нього в найближчі роки не розвинеться рак кишечника. Вона може спокійно, в залежності від «знахідок», наступну колоноскопію пройти через два-три роки, а то й через десять років (якщо у неї не виявили ніяких аденом). Достовірно відомо, що сама скринінгова колоноскопія майже до нуля знижує ризик загибелі від цього раку.

Навіть якщо допустити, що якийсь поліп був пропущений, що не всі абсолютно були видалені, все одно у пацієнта немає шансів померти від раку товстого кишечника: при наступній колоноскопії, яка буде рекомендована, наприклад через три роки, пухлина може бути тільки на першій або максимум на другій стадії. На цій стадії рак виліковний.

Отже, що дає скринінгова колоноскопія? Ви не загинете від раку кишечника; крім того, вам на 80% гарантовано, що ви і не захворієте на цей вид раку.

У LISOD скринінгову колоноскопію можна пройти комфортно і безболісно в зручний для вас час.

Запишіться на прийом:  0 (800) 500-110, +38 (044) 277-8-277

Інші новини