Грип і ГРВІ: як уберегтися?

Зима пахне мандаринами, ваніллю і гарячим шоколадом. Це пора свят, відпусток, канікул і подорожей. Та крім веселощів вона супроводжується ще й хвилею сезонних вірусних захворювань. Грип та застуда  здатні «вибити з колії» навіть дуже міцних людей, а для пацієнтів із онкологічними захворюваннями вони  можуть перетворитися  на цілу проблему. З телеекранів ми постійно чуємо нагадування готуватися до епідемії. Відомо, що провідне місце серед  профілактичних засобів посідають щеплення. Але чи можна проводити вакцинацію людям  з онкологічним діагнозом, у яких імунітет і без того ослаблений? І як уберегтися від вірусних захворювань?

Чим небезпечні віруси

Якщо у людини діагностовано рак, її імунна система перебуває в неймовірному напруженні усі сили спрямовуються на боротьбу зі злоякісним новоутворенням, «пом'якшення»  наслідків хіміотерапії або променевого лікування. Тому ще один «ворог»,  навіть в обличчі звичайної  застуди, може призвести до повного виключення імунного захисту. А коли організм відмовляється боротися сам, допомогти йому надзвичайно складно. Чим важча стадія онкологічного захворювання, чим довше організм бореться з вірусними захворюваннями, тим сильніше пригнічений власний імунітет пацієнта і більш висока ймовірність розвитку різних ускладнень. Таким чином, найкращі ліки від застуди та грипу для онкологічних пацієнтів це їх профілактика. Головне завдання таких пацієнтів вжити всіх заходів, щоб не захворіти.

 Профілактика

Необхідно дотримуватися елементарних правил, які мало чим відрізняються від загальноприйнятих заходів профілактики застуди та грипу.

* Уникати  місць масового скупчення людей.

* Якщо хтось із близьких «підхопив» вірус, потрібно намагатися  максимально (а краще повністю) ізолювати себе від спілкування з хворим до його повного одужання.

* Частіше бувати на свіжому повітрі і провітрювати приміщення.

* Більше рухатися звісно, не настільки, щоб падати від утоми, але помірні фізичні навантаження корисні всім у будь-якому віці і при будь-якому стані.

* Не останню роль відіграє і харчування, воно має бути регулярним і правильним: збалансованим, багатим на білки, клітковину і вітаміни.

 Як лікуватися?

 Якщо уникнути хвороби не вдалося, то загальні рекомендації  для людей із онкологічним діагнозом такі ж, як і для всіх пацієнтів.

* Найперше постільний режим, при перших симптомах зараження потрібно дати своєму організму можливість відпочити, зібратися з силами для боротьби з вірусами. Іноді такого відпочинку достатньо, щоб відновитися вже через декілька  днів.

* Наступна рекомендація: рясне тепле пиття.

 *З обережністю онкологічним пацієнтам потрібно збивати температуру.  Уних часто бувають знижені тромбоцити, гемоглобін, підвищується ризик кровотечі. А жарознижувальні препарати відносяться до категорії нестероїдних протизапальних засобів, здатних спровокувати внутрішню кровотечу. Крім того, такі ліки можуть викликати низку побічних ефектів, небажаних при пухлинах різних локалізацій — від гепатотоксичності  до різних реакцій з боку шлунково-кишкового тракту. Тож потрібно уважно читати інструкцію!

Чи дозволені щеплення?

Так. Пацієнти з онкологічним діагнозом можуть отримати щеплення від грипу. Проте вакцинуватися під час хіміотерапії або радіотерапії не варто, краще провести щеплення до початку або після закінчення лікування.

Звісно, краще захистити себе заздалегідь. Адже «незапланований» вірус може суттєво вплинути на графік лікування, операцію, хіміотерапію чи опромінення доведеться відкласти до моменту одужання. А всім відомо, що в онкології фактор часу часто відіграє вирішальну роль.

Але!

Важливо розуміти, що як лікування кожного пацієнта вимагає індивідуального підходу, так само й вакцинація в кожному конкретному випадку має бути персоналізованою і враховувати особливості стану здоров'я людини . У будь-якому разі, перш ніж приймати рішення про вакцинацію, потрібно проконсультуватися зі своїм лікуючим онкологом.

Займатися ж самолікуванням у жодному разі не можна! Абсолютно здорових людей немає. У кожного пацієнта ГРВІ, ГРЗ або грип розвивається на тлі інших супутніх захворювань і станів. А в онкологічних пацієнтів їх значно більше. Тому прийняти правильне рішення і вибрати тактику лікування може тільки кваліфікований фахівець. 

Уважно ставтеся до свого організму, займайтеся профілактикою і не забувайте, що кращий друг будь-якої хвороби — нудьга та депресія. Тож знайдіть для себе джерело позитивного мислення і гарного настрою і будьте здорові!

 Запишіться на консультацію до фахівців LISOD:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38-044-277-8-277 — щодня з 8.00 до 20.00.

Інші новини