Формула раку від Цві Бернштейна: важливо, інформативно, просто

Більшість людей впевнені, що вони відмінно розбираються в медицині, адже зараз в інтернеті можна знайти безліч інформації про ті чи інші хвороби, поради від «бувалих», рекламу БАДів і «чарівних таблеток». Але якщо мова йде про рак, то рекомендації із сумнівних джерел можуть принести не користь, а шкоду. Тільки лікар із великим досвідом роботи зможе розібратися у всіх нюансах і призначити ефективне лікування, яке дозволить взяти хворобу під контроль.

 

Експерти LISOD користуються будь-якою можливістю, щоб донести українцям перевірену і точну інформацію про діагностику і лікування раку. Адже чим більше людей будуть знати про те, що онкологічні захворювання можна вилікувати, тим менше існуватиме міфів і страхів.

 У середу відбувся прямий ефір на радіо «Голос столиці», куди був запрошений ізраїльський клінічний онколог, променевий терапевт із більш ніж 40-річним стажем роботи Цві Бернштейн. У передачі обговорювалися найактуальніші питання, які хвилюють українців. Що таке рак і чому він виникає, чим пухлинна клітина відрізняється від здорової, які види раку існують — ці теми спікер розкрив дуже докладно і детально.

 «За великим рахунком, будь-який злоякісний ріст — це генетична хвороба, порушення програми дозрівання клітин до їх зрілої форми, — зазначив експерт. — 66% мутацій, які провокують зростання пухлини, відбуваються випадково і не пов'язані ані зі спадковістю, ані з якимось факторами навколишнього середовища». Тому й буває так, що одна людина все життя п'є і курить, але зберігає при цьому міцне здоров'я до 90 років, а друга займається спортом, правильно харчується — і в молодому віці дізнається про те, що у неї поширене онкологічне захворювання.

Цві Бернштейн розповів про те, що регулярні обстеження (скринінги) дозволяють виявити хворобу дуже рано — в таких випадках лікарям майже завжди вдається повністю вилікувати пацієнта. Також лікар зупинився на методах діагностики, завдяки яким можна точно поставити діагноз. Особливо він наголосив на можливостях позитронно-емісійної томографії з комп'ютерною томографією (ПЕТ-КТ): «Це вже не тільки іміджингове дослідження, коли ми можемо просто побачити якесь утворення. Це молекулярна діагностика. Ми розуміємо, скільки утворення накопичило глюкози — і можемо відрізнити рубцеву тканину від пухлинної, можемо виявити віддалені метастази. Тобто це багатообіцяюча діагностична можливість, яка, до того ж, допомагає нам спостерігати за ефектом лікування. Не завжди пухлина зникає після лікування, я маю на увазі її видимий обсяг. Але накопичення глюкози зникає, залишається «скелет» пухлини, а хвороби там немає — і так часто буває, особливо при лімфомах. І якщо не проводиться ПЕТ, то з залишку великих ділянок доводиться брати біопсію, щоб переконатися, що хворий вилікуваний. Таким чином, ПЕТ-КТ допомагає не проводити непотрібні інвазивні процедури».

Водночас доктор Бернштейн уточнив, що якщо ПЕТ-КТ показує наявність пухлини, яка накопичує контраст, то без результатів біопсії починати лікування не можна. «Біопсія допомагає встановити правильний діагноз і призначити ефективну терапію. Лікувати пацієнта без гістологічної верифікації — це серйозна помилка».

Також експерт розповів про найбільш ефективні методи лікування онкологічних захворювань, які застосовуються сьогодні. Він пояснив принципи дії променевої терапії, а також розповів про новітні технології, які показують хороші результати, в тому числі, про імунотерапію: «Це наступний етап у розвитку онкології. І я дуже оптимістично налаштований щодо можливостей лікування та контролю за цією хворобою».

 Запишіться на консультацію або діагностику:

0-800-500-110 - безкоштовно по Україні;

+38 (044) 277-8-277 - щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини