ЕндоУЗІ: важливий аргумент для ефективного лікування

Ендоскопічна ультрасонографія, або ендоУЗІ — це дослідження, що поєднує два різних методи, які виконуються одночасно і одним приладом. Під час ендоскопії лікар може наблизити датчик до об'єкта дослідження і за допомогою УЗД отримати чітку картину патології органів шлунково-кишкового тракту. Інші методи діагностики, наприклад, КТ, МРТ або традиційне УЗД, не дозволяють отримати зображення з такою ж високою інформативністю і чіткістю, як при ендоУЗІ. Крім того, є ще один величезний плюс: ендоскопічна ультрасонографія не несе ризиків рентгенівського опромінення і відсутня небезпека виникнення серйозних ускладнень.

У країнах із розвиненою медициною ендосонографія — важливе дослідження, яке призначається і проводиться пацієнтам дуже часто. А в Україні, на жаль, не всі лікарі знають про такий метод, тому рідко його рекомендують. При цьому переоцінити результативність, точність і інформативність ендоУЗІ для багатьох захворювань просто неможливо.

Згідно з рекомендаціями Національної комплексної мережі по боротьбі з раком (NCCN guidelines), ендоультрасонографія входить до переліку обов'язкових обстежень при таких захворюваннях:

- рак шлунка. Застосовується для уточнення стадії захворювання. Від цього залежить подальша тактика лікування, визначається необхідність проведення передопераційної (неоад'ювантної) хіміотерапії, розраховується обсяг оперативного втручання, вивчається можливість видалення пухлини ендоскопічно зі збереженням шлунка;

- рак стравохода. Допомагає уточнити стадію захворювання. При підтвердженні ранніх форм лікування полягає в ендоскопічному видаленні пухлини;

- пухлини прямої кишки. Розглядається необхідність призначення передопераційної променевої терапії. При раку початкової стадії визначається можливість ендоскопічного видалення пухлини замість операції з виведенням стоми.

«Дуже важливий напрямок застосування ендоультразвука діагностика підслизових утворень, — розповідає ендоскопіст LISOD Вадим Корпяк. — Це добро- чи злоякісні пухлини, які часто виявляються під час ендоскопічних досліджень у стравоході, шлунку, дванадцятипалій або прямій кишці. Підслизові утворення розташовані в глибині стінки органу, ендоскопічно така пухлина виглядає як невелике підвищення, поверхня (слизова) над яким абсолютно не змінена. При біопсії таких утворень найчастіше отримують висновок про нормальну слизову на поверхні. А що приховано в глибині залишається загадкою. Оскільки більшість цих пухлин доброякісні, пацієнтам найчастіше рекомендують спостереження. Однак якщо вона злоякісна, така тактика призводить до того, що легко виліковуване на початковому етапі утворення з часом стає невиліковним. Ендосонографія дає можливість відрізнити доброякісні утворення від злоякісних, оцінити можливість і визначити спосіб ендоскопічного видалення, а також взяти біопсію з утворення».

Для підтвердження діагнозу при більшості онкологічних захворювань потрібна біопсія, тобто отримання фрагмента пухлинної тканини. Результати дослідження дозволяють уточнити походження утворення і ступінь його диференціації (агресивність). Також проводиться імуногістохімічний аналіз, завдяки якому можна більш точно підібрати хіміотерапію, орієнтуючись на чутливість пухлини до тих чи інших груп хіміопрепаратів або до таргетної терапії — найбільш ефективного способу лікування поширених онкологічних процесів. При більшості новоутворень проведення біопсії не викликає труднощів. Але при низці пухлин (підшлункової залози, лімфовузлів середостіння і заочеревинного простору) ендосонографія є практично єдиним або ж найменш інвазивним способом отримати матеріал.

Часто таку біопсію проводять під час малотравматичного хірургічного втручання (лапароскопії, медіастіно- або торакоскопії). Але якщо у медичного закладу немає можливості провести процедуру, то без гістологічної верифікації пацієнт втрачає шанс на якісне лікування, а з ним і на одужання або тривалу ремісію. Так відбувається тільки тому, що ні пацієнт, ні його лікар не знають про можливості проведення ендоультрасонографічної тонкоголкової аспіраційної біопсії (EUS FNA — EndoUltraSound Fine-needle aspiracy).

«Якщо призначати лікування тільки з урахуванням історії хвороби пацієнта без проведення біопсії, можна припуститися помилки, — акцентує увагу Вадим Степанович. — І це можна підтвердити на прикладі. Три пацієнтки, у кожної з яких в анамнезі було лікування раку різних локалізацій (рак шкіри, прямої кишки і молочної залози), звернулися на контрольне КТ або ПЕТ-КТ, і у кожної з них була виявлена пухлина середостіння. Більшість онкологів при таких обставинах запідозрять метастази пухлини, від якої пацієнта вже лікували. Але після виконання EUS FNA раніше відомий рак був підтверджений тільки в одному випадку (пряма кишка). У другому випадку виявлено нову пухлину рак легенів, а в третьому взагалі не пухлинний процес (саркоїдоз)».

З огляду на рівень ендоультрасонографічної діагностики в Україні, її сміливо можна назвати мірилом сучасності й прогресивності медичного закладу. Адже тільки в тих клініках, де застосовують ендоУЗІ, лікарі можуть дотримуватися міжнародних рекомендацій лікування онкологічних захворювань без поправок і різних «АЛЕ». Кожен пацієнт повинен обов'язково брати до уваги не тільки обіцянки фахівців, а й враховувати технічні можливості тієї чи іншої лікарні. Залишається сподіватися, що українські лікарі візьмуть на озброєння методи, які в усьому світі допомагають рятувати життя людей.

 

Запишіться на консультацію або скринінг:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+ 38-044-277-8-277 — щодня з 9-00 до 20-00.

Інші новини