Стентування кишечника: досвід LISOD на міжнародній конференції

31 березня 2018 року в Києві відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні методи лікування в клінічній онкології». Цей захід було проведено спільно українськими та грецькими вченими для висвітлення сучасних підходів у лікуванні онкологічної патології.

Конференція була присвячена лікуванню пацієнтів із карциноматозом очеревини і застосуванню HIPEC (гіпертермічної інтраперитонеальної хіміотерапії) при цих станах. Головна мета заходу — обмін інформацією, науковими дослідженнями і досвідом, отриманим на практиці. Участь у ньому взяли вчені, онкологи, хірурги, гінекологи, колопроктологи, хіміотерапевти, радіологи та інші лікарі, які надають медичну допомогу онкохворим, із України та Греції.

Відзначимо, що карциноматоз очеревини — це онкологічне захворювання, що характеризується появою множинних метастазів на очеревині (серозній оболонці, що вистилає зсередини черевну порожнину). Найчастіше причиною карциноматозу очеревини є різні первинні злоякісні процеси органів черевної порожнини. З цих первинних осередків із потоком крові або лімфи злоякісні клітини потрапляють на очеревину. Спочатку утворюються дрібні вогнища, які з часом збільшуються. Унаслідок утворюються пухлинні вузли, значні за своїми розмірами.

У Конференції взяв участь хірург, ендоскопіст Лікарні ізраїльської онкології LISOD Вадим Корпяк. Він виступив із доповіддю «Ендоскопічне стентування тонкого і товстого кишечника у випадках непрохідності, асоційованої з карциноматозом черевної порожнини». Він зазначив, що, на жаль, HIPEC підлягає невелика кількість пацієнтів, і в більшості випадків лікування закінчується стандартними схемами хіміотерапії. При цьому навіть на фоні хіміотерапії карциноматоз часто призводить до кишкової непрохідності. Іноді лікування може закінчитися виведенням стоми. Але буває і так, що і цей шлях виключений, оскільки прооперувати таких пацієнтів можливо не завжди. У подібних ситуаціях при звуженнях у товстій і доступних для ендоскопії відділах тонкої кишки в лікарні LISOD виконується стентування. Це дозволяє в більш ніж 80% випадків уникнути виведення стоми і продовжити перерване лікування (хіміотерапію). Після такої процедури пацієнти можуть вийти із загрозливого для життя стану і прожити в середньому ще два місяці, а в деяких випадках і шість—дев'ять місяців. До речі, стентування тонкого кишечника в Україні не виконується ніде, крім лікарні LISOD, а товстого — виконується вкрай рідко.

Доповідь Вадима Корпяка отримала багато схвальних відгуків, у тому числі від Голови асоціації онкохірургів Греції Іоаніса Спіліотіса.

Інші новини