Слухай, знай і дій!

Експерт Лікарні ізраїльської онкології LISOD, фахівець із діагностики захворювань молочної залози, рентгенолог Дар'я Вінницька вчора була гостею в студії радіо «Голос столиці». У прямому ефірі обговорювали важливість регулярних обстежень та методи, які дозволяють точно поставити діагноз.

Дар'я Костянтинівна розповіла про фактори та причини виникнення раку молочної залози. Зокрема, вона зазначила, що тривалий прийом гормональних препаратів (у тому числі гормонозамісної терапії), мутації в генах BRCA1 або BRCA2 збільшують ймовірність появи пухлин.

Чим старша жінка, тим вищий ризик розвитку раку грудей, але він може виникнути і в молодому віці. Тому так важливо регулярно проходити планові обстеження — скринінги молочної залози. Для жінок старше 40 років це мамографія, до 40 років — УЗД.

«Це дуже просто, не займає багато часу і дозволяє в більшості випадків відповісти на безліч запитань, — зазначила Дар'я Вінницька. — Як щороку ми святкуємо день народження, так щороку жінка, що любить і поважає себе, в ідеалі повинна проходити обстеження. Залежно від віку може змінитися кількість і якість обстежень, але раз на рік, якщо немає скарг, — це оптимальний термін, щоб ми не пропустили жодних змін».

Дар'я Костянтинівна розповіла про методики, які застосовують для діагностики захворювань молочної залози. Вона уточнила, що окремі дослідження є взаємодоповнюючими. «На сьогодні немає єдиного методу, який би дозволив нам обстежити молочну залозу і відповісти на всі питання, сказала лікар-рентгенолог. Саме тому існує мамографія як стандарт обстеження жінок для виявлення ранньої стадії раку молочної залози. Є ультразвукове обстеження, яке проводиться в будь-якому віці, але не все бачить, на жаль. Є магнітно-резонансна томографія, яка дозволяє виявити деякі відхилення, побачити підвищений кровотік, але знову ж таки — ми оцінюємо все загалом».

Багато жінок не наважуються записатися на мамографію, побоюючись зайвого опромінення. Але слід знати, що це обстеження безпечне і водночас інформативне.

Нещодавно в LISOD з'явився унікальний мамограф Giotto Class з функцією томосинтезу. Техніка проведення мамографії не змінилася, це рентгенологічне дослідження в різних проекціях для пошуку змін у тканинах молочної залози. Томосинтез це додаткова опція, яка призначається лікарем для отримання позрізових знімків грудей. «Якщо сказати просто, то томосинтез схожий на комп'ютерну томографію одного органу в одній проекції. Тобто ми розбиваємо зображення молочної залози на багато частин, зазначила діагност. Унікальність апарату, який у нас з'явився, у його безпеці і чітккій картинці, а для мене це дуже важливо. Щоб вчасно все знайти, я повинна вчасно все побачити. Томосинтез дозволяє більш детально розглянути будь-які зміни. Рентгенологічна трубка робить багато знімків під час мікро-зупинок. Опромінення можна порівняти зі звичайною мамографією».

 

Дар'я Вінницька говорила про важливість проведення біопсії для встановлення правильного діагнозу. Також експерт наголосила, що біопсія повинна бути проведена правильно, адже тільки так можна уникнути помилкових позитивних або негативних результатів.

Інші новини