Скринінгова колоноскопія: попередь рак!

Ми не втомлюємося нагадувати про важливість скринінгів, адже раннє виявлення онкологічного захворювання дає величезні шанси на повне одужання.

У всьому світі одним із найефективніших обстежень щодо профілактики та раннього виявлення колоректального раку є колоноскопія. Це пояснюється тим, що під час огляду у лікаря є можливість видалити поліпи й аденоми, які через певний час могли б викликати рак. Але в нашій країні цей скринінг не дуже відомий і популярний. Кому обов'язково варто пройти це обстеження? Про це розповів хірург, ендоскопіст Лікарні ізраїльської онкології LISOD Вадим Корпяк.

— Чому ця тема така важлива? Тому що рак товстої кишки в Україні знаходиться на першому місці як за захворюваністю, так і за смертностю серед усіх локалізацій онкологічних захворювань. Так, я не помилився. Жоден рак в Україні не забирає стільки життів, як колоректальний. Перевірити це може кожен, подивившись дані національного канцер-реєстру. І хоча там немає такого розділу як колоректальний рак, варто просто підсумувати дані за раком прямої кишки і раком ободової кишки, а в гістограммах — порахувати відсоток захворюваності або смертності за локалізаціями у чоловіків і жінок. І наша велика біда, що цю проблему ніяк не висвітлюють і не порушують, і відповідно з нею ніяк не борються.

У всьому цивілізованому світі (а за даними ВООЗ, рак товстої кишки посідає четверте місце за захворюваністю в світі) існують програми скринінгу колоректального раку. В одних країнах в якості скринінгу застосовують колоноскопію, в інших — аналізи на приховану кров і сигмоскопію. В Україні не існує таких програм взагалі.

Як наслідок, за даними того ж канцер-реєстру, 2015 року на колоректальний рак захворіло понад 16000 осіб, а померло того ж 2015-го від цього захворювання понад 9000 осіб! Лише за один рік! Це при тому, що деяким хворим на колоректальний рак діагноз просто не встигли встановити (або не захотіли). Тому реальні цифри більші.

Попередити цей рак можна, але все залежить від вас! Треба всього лише наважитися і знайти для цього час. Абсолютна більшість злоякісних пухлин товстої кишки виникають із доброякісних попередників — аденом. Не буду вдаватися в подробиці про те, які вони бувають, але скажу, що аденоми будь-якого розміру в кишці повинні бути видалені — інакше шлях у тих 16 тисяч відкритий.

Жоден метод обстеження не дозволяє виявити й видалити одномоментно всі аденоми (принаймні, більшість), крім колоноскопії. Виняток становлять лише великі аденоми, які теж в основному можуть бути видалені ендоскопічно, проте не відразу, а після гістологічного дослідження і госпіталізації. Є одна важливе «АЛЕ» — колоноскопія повинна бути виконана якісно.

За даними світової статистики, у пацієнтів, що проходять скринінгову колоноскопію, ризик виникнення раку товстої кишки вкрай низький, а ризик померти від такого раку наближається до нуля завдяки ранньому виявленню та лікуванню, часто ендоскопічному.

Фактори, які вказують на те, що потрібно пройти скринінгову колоноскопію:

- обтяжений по колоректальному раку сімейний анамнез (якщо у кровних родичів був виявлений рак товстої кишки) — перший скринінг у 40 років (або мінус 10 років від віку родича, коли у нього було виявлено захворювання. Причому орієнтуватися варто на менший із двох показників);

- обтяжений за поліпозом сімейний анамнез (якщо у кровних родичів виявлені множинні поліпи). Тут варто уточнити, що поліпози бувають різні, тому вік початку скринінгу дуже варіює. З детальним сімейним анамнезом варто обов'язково звернутися до фахівця. З іншого боку, якщо вам є 30 років і немає протипоказань до колоноскопії, з таким анамнезом краще її зробити, ніж не зробити;

- якщо у кровних родичів був виявлений рак ендометрію, скринінг слід почати з 40 років (це основна позакишкова локалізація, пов'язана зі спадковим колоректальним раком, який називають синдромом Лінча);

- рідкісні, так звані Лінч-асоційовані локалізації — шлунок, яєчники, підшлункова залоза, сечоводи, нирки, головний мозок (гліобластома), жовчовивідні шляхи, тонка кишка, аденоми і карциноми сальних залоз, кератоакантоми. Знову ж, починати скринінги варто в 40 років або на 10 років раніше, ніж був виявлений один із перерахованих раків у кровних родичів. Особам із названими утвореннями в особистому, а не сімейної анамнезі, також необхідна обов'язкова колоноскопія;

- особам, у яких вісім і більше років анамнезу хвороби Крона і виразкового коліту. Як правило, такі хворі постійно перебувають під наглядом, але все одно нагадую, знаючи ставлення середньостатистичного пацієнта до колоноскопії.

У другу чергу колоноскопію слід пройти ВСІМ, кому виповнилося 50, а краще 45 років. УСІМ без винятку. Я розумію, що кожен подумає: у мене немає факторів ризику, згаданих вище, отже, пронесе. Впевнені, що не потрапите в 16000 на рік? А якщо я скажу, що в хороших медустановах аденоми знаходять у кожного третього, хто прийшов на колоноскопію, а в кращих — у 3 із 5 (а то і в 7 з 10) пацієнтів, які прийшли на колоноскопію? Все ще впевнені?

А ще я скажу, що в абсолютної більшості пацієнтів аденоми безсимптомні. Більше того — навіть рак на ранніх стадіях не має симптомів. А коли з'являються симптоми, залишається тільки шкодувати про невиконану вчасно колоноскопію.

Тому висновок очевидний: скринінгова колоноскопія — це найефективніший спосіб запобігти раку товстої кишки.

Інші новини