Скасувати не можна продовжити

Хіміотерапія на сьогодні є одним із найбільш ефективних методів лікування  багатьох онкологічних захворювань. Та чи можна пацієнтам, що в умовах карантину перебувають у зоні підвищеного ризику, тимчасово відкласти лікування хіміотерапевтичними препаратами? 

Відповідно до рекомендацій МОЗ щодо роботи хіміотерапевтичних відділень онкологічних закладів України, серед пріоритетів початку і продовження хіміотерапевтичного лікування на першому місці стоять неоад'ювантна та ад'ювантна хіміотерапія, перша лінія хіміотерапії і хіміотерапія метастатичної хвороби з позитивними результатами.

Так,  пацієнтам  із первинно встановленим діагнозом злоякісного новоутворення, повторним онкологічним пацієнтам з активним процесом, які отримують спеціальне куративне онкологічне лікування, пацієнтам із куративним онкологічним процесом, котрі ще не почали лікування (наприклад,  неоад'ювантна хіміотерапія при тричі негативному раку грудей), та пацієнтам із серйозними ускладненнями онкологічного лікування і ургентним онкологічним станом (кровотечами тощо) лікування вкрай необхідне, тому допомога їм має надаватися вчасно і в повному обсязі.

Лікування  хіміотерапевтичними препаратами можна тимчасово відкласти пацієнтам із встановленим діагнозом неінвазивного злоякісного новоутворення, та тим,  які отримують спеціальне онкологічне лікування з приводу великого метастатичного захворювання  (початкові лінії з хорошим ефектом). Паліативним пацієнтам замість щотижневого хіміотерапевтичного введення можна запропонувати введення 1 раз на місяць.

Перенести лікування можна пацієнтам, котрі отримують бісфосфонати (якщо не йдеться про випадки гіперкальцемії), підтримуючу або профілактичну терапію протягом багатьох місяців (трастузумаб, бевацізумаб і т.п.), а також глибоко паліативним  пацієнтам, які отримують 3-4-ту лінії хіміотерапії. 

Дотримуючись рекомендацій міжнародних організацій та МОЗ України щодо надання онкологічної допомоги в умовах світової пандемії, лікарня LISOD водночас визначає для кожного пацієнта індивідуальну стратегію лікування.  В умовах карантину ми продовжуємо щодня працювати для своїх пацієнтів  і дбаємо про те, щоб люди з особливої групи ризику почували себе захищеними в стінах нашої Лікарні.

 

Інші новини