Чому виникають пухлини голови і шиї і як їх лікують?

Кожен з нас хоче бути здоровим, але, на жаль, не кожен може сказати про себе — я здоровий. Якщо вас щось турбує, не варто відкладати візит до лікаря, краще його відвідати вчасно. Багато хто чомусь не звертають уваги на тривожні симптоми і вдають, що скоро все пройде. А потім виявляється, що якби обстежувалися частіше, то або зовсім не отримали б діагноз «рак», або захопили б хворобу на самій ранній стадії, коли вона в більшості випадків успішно лікується.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, всього лише 15% всіх випадків раку пов'язані зі спадковістю. Решта — сильно залежать від нашого харчування, способу життя і шкідливих звичок.

А чому ми взагалі хворіємо раком? Що сьогодні пропонує онкологія, щоб з ним впоратися? Ми запитуємо про це наших лікарів і дізнаємося важливі для себе речі. Виявляється, що саме зловживання алкоголем, тютюном, а також вірус папіломи людини (ВПЛ) найчастіше стають причинами появи злоякісних утворень голови і шиї. До них відносяться пухлини гортані, рота, слинних залоз, вуха, носа, придаткових пазух носа.

У 90% випадків — це плоскоклітинні карциноми, і їх розвиток якраз пов'язаний із вживанням алкоголю і тютюну. Однак останнім часом зростає кількість пухлин голови та шиї, що викликані вірусом папіломи людини (ВПЛ).

«Ці віруси заразні, легко передаються від людини до людини. Вони існують приблизно у 70% людей і, як правило, зникають самостійно. Але бувають постійні віруси — штами, які постійно перебувають в організмі, саме вони можуть приводити до виникнення раку голови і шиї», — пояснює клінічний онколог LISOD Цві Бернштейн.

Небезпека таких утворень в тому, що вони швидко розвиваються, дають метастази в найближчі лімфовузли і можуть виникати повторно. Тому життя пацієнта, одужання безпосередньо залежить від правильно призначеного лікування. У LISOD використовують всі передові методики: хірургію, хіміотерапію та променеву терапію, таргетну терапію; вже доведена ефективність імунотерапії при плоскоклітинних пухлинах голови і шиї.

Як лікують пухлини голови і шиї, розповідає доктор Цві Бернштейн:

– Стандартом при більшості пухлин є хірургічне видалення з подальшим променевим лікуванням та, можливо, хіміотерапією. Такий підхід забезпечує зцілення в 60-70% випадків на I-II стадії хвороби. При поширеному метастатичному процесі, як правило, мова йде про переведення гострого процесу в хронічний, про призупинення розвитку хвороби і, в багатьох випадках, про значне продовження життя.

Чи відрізняється лікування плоскоклітинних карцином і пухлин, викликаних вірусом папіломи людини?

– ВПЛ — дуже важливий фактор, який впливає на ефективність променевої терапії. Доведено, що для пацієнтів, у яких хвороба викликана ВПЛ, променева терапія дає кращі результати, ніж для пацієнтів з негативним ВПЛ-статусом. Відповідно, людям, у яких пухлина викликана вірусом папіломи, можна знизити інтенсивність радіотерапії. Але в будь-якому випадку необхідно дотримуватися безперервного курсу опромінення.

Чому так важлива безперервність при променевому лікуванні?

– Плоскоклітинні карциноми — одні з найагресивніших пухлин, які розмножуються і діляться дуже швидко. Саме тому під час лікування не можна робити перерву. Справа в тому, що пухлинна клітина, яка отримала незначне пошкодження, виробляє стійкість до подальшої променевої терапії, і тому дуже важливо не переривати курс.

Яке спостереження потрібно після закінчення лікування?

– Після закінчення первинного лікування пацієнти з пухлинами голови і шиї знаходяться в групі підвищеного ризику рецидиву. Повернення хвороби найбільш ймовірно в перші два роки. Тому хвороба вимагає особливо ретельного моніторингу:

• контрольне обстеження через 1 місяць після завершення лікування;

• огляд отоларинголога кожні 4 місяці;

• біопсія пункції при будь-якій підозрі на рецидив;

• ПЕТ-КТ через 12 тижнів після закінчення лікування.

А якщо хвороба повертається, якщо рецидив?

– Продовження хвороби і ознаки залучення лімфовузлів — це показання до хірургічного видалення зон злоякісного ураження.

На що звертати увагу, щоб не пропустити перші ознаки хвороби і вчасно звернутися до онколога?

– На будь-які виразки слизової оболонки порожнини рота, які зберігаються кілька тижнів, на біль при жуванні або ковтанні, охриплість голосу або постійне гучне дихання, поява припухлості або здуття в ротовій порожнині або на шиї. Ці симптоми можуть виникати і при доброякісних захворюваннях, але про їхню появу обов'язково потрібно поговорити з лікарем.

Інші новини