Чому ви мені дали саме цю таблетку?

Як сьогодні вибрати клініку, лікаря, якщо людина серйозно захворіла? Як розібратися, де і у кого лікуватися? Занадто великою є ціна цих питань. Вже давно не секрет, що при онкологічному діагнозі в нашій країні такою ціною може стати життя.

Змінити ситуацію в Україні докорінно, реформувати медицину так, щоб лікар спирався не на свій «клінічний досвід», а на міжнародні протоколи — про цю та багато інших проблем розповів в інтерв'ю «Українській правді» заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

Досвідчений лікар, хірург легендарної 17-ї лікарні Києва (працював до призначення на нову посаду), де врятували сотні життів поранених на Донбасі фронтовиків, говорив про впровадження в Україні тих підходів і методів, які в Лікарні ізраїльської онкології діяли з моменту відкриття.

«Лікар, який орієнтується виключно на власні результати, вибирає шлях до невігластва. Доказова медицина стає такою, коли в дослідженнях беруть участь десятки тисяч хворих. Звичайно, за 9 років фахівці нашої лікарні набули значного досвіду. Однак ми з перших днів починали роботу, базуючись на знаннях ізраїльських професіоналів. Ми використовуємо стандарти і протоколи, які затверджені світовими онкологічними спільнотами», — коментує інтерв'ю головний лікар LISOD професор Алла Вінницька.

Важливість такого, західного підходу, підкреслив і Олександр Лінчевський. Заступник міністра охорони здоров'я сказав, що зробить все можливе для впровадження в Україні міжнародних протоколів, коли кожен лікар буде знати, який протокол застосовувати в конкретній ситуації для лікування конкретного пацієнта. А. Лінчевський: «Якщо пацієнт запитає, чому ви мені дали цю таблетку, лікар повинен відповісти, що сьогодні найкращий протокол, самий доказовий, найякісніший, найбільш визнаний у світі, рекомендує лікувати вас саме цією таблеткою».

Тобто кожна людина повинна знати, що сьогодні в медицині не повинно бути «кустарщини», що одноосібне ухвалення рішення про лікування повинно піти в минуле. «Щоб ви не потрапили до лікаря, який робить 20 років одну і ту ж помилку і називає це клінічним досвідом, необхідно грамотно володіти інформацією, — розуміти, що сучасна медицина ґрунтується тільки на доказовій базі. Методи і протоколи, які довели свою ефективність і визнані міжнародними стандартами, повинні бути в основі діяльності кожної лікарні. Міждисциплінарний підхід — єдиний вірний вибір в лікуванні будь-якого виду раку», — пояснює Алла Вінницька.

Фахівці Лікарні ізраїльської онкології завжди відкрито і щедро ділилися з колегами досвідом практичного застосування принципів доказової медицини. Сьогодні об'єднання досвіду лікарів LISOD і знань і наполегливості команди Олександра Лінчевського може відкрити нові можливості і нові перспективи для українських пацієнтів. Якщо в найближчому майбутньому міжнародні протоколи почнуть використовувати медики повсюдно і обов'язково, це вже буде перемогою, яка повернеться до людей результативними методами лікування.

«Для лікарів також потрібно впроваджувати ефективне навчання — створювати статистичні бази даних, оформляти підписку на світові медичні журнали, проводити онлайн-навчання з формуванням системи балів, які необхідно набрати для отримання ліцензії», — стверджує керівник Центру сучасної мамології LISOD, відомий хірург-мамолог Андрій Жигулін.

Сьогодні з'явився не просто міфічний шанс, а реальна надія на істотні зміни в українській медицині і для лікарів, і, в першу чергу, для пацієнтів. Чому? «Тому що у нас життєва школа трошки не та ... Ми сюди прийшли не зі сфери реформ, а з фронту і з лікарень», — відповідає Олександр Лінчевський. Повний текст інтерв'ю: http://life.pravda.com.ua/person/2016/10/3/218569/

Інші новини