Чому для успішного променевого лікування тільки сучасного обладнання недостатньо?

Знищити пухлину, зруйнувати її, вбити злоякісні клітини, які могли залишитися в організмі, уповільнити зростання новоутворення — такі завдання виконує сучасна радіотерапія. Променева терапія — один з класичних методів боротьби з раком, на різних етапах використовується для лікування більш ніж 60% онкологічних захворювань.

Радіотерапія може бути єдиним методом або частиною комбінованого лікування. Опромінення може проводитися перед оперативним втручанням, наприклад як при пухлинах прямої кишки (щоб знищити мікроскопічне поширення пухлини, знизити стадію захворювання), або виконуватися після операції. При деяких видах раку, таких як плоскоклітинні пухлини голови і шиї, рак шийки матки, променева терапія грає ключову роль в лікуванні. У цих випадках вона спрямована на лікування пацієнта.

Для розробки правильної тактики і існує мультидисциплінарний консиліум. У LISOD перед початком лікування будь-якого пацієнта фахівці різного профілю на онкологічної конференції складають план, в якому визначається місце кожного методу. До моменту, коли пацієнт потрапляє до відділення радіотерапії, він проходить великий шлях — від точної діагностики до отримання висновку консиліуму з розробленим оптимальним планом лікування. В кожному окремому випадку мета, місце і дози променевої терапії визначають фахівці відповідно до міжнародних протоколів.

Так відбувається у всіх світових онкологічних центрах. Можливо, до цього часу якийсь етап вже буде позаду, тому що променева терапія може застосовуватися і як лікувальна, і як неоад'ювантна (до операції), і як ад'ювантна (після операції), і як паліативна для підтримки якості життя. Це визначається індивідуально: залежить від типу пухлини, від поширеності процесу, від фізичного стану пацієнта.

Ефективність лікування і безпека пацієнта — основна мета і завдання всієї команди відділення променевої терапії. Саме про це говорить Цві Бернштейн — відомий ізраїльський клінічний онколог, лікар, який зробив величезний внесок у розвиток методів радіотерапії. Дослідження і розробки доктора Бернштейна входять у посібник для радіаційних онкологів усього світу.

Керівник відділення радіотерапії LISOD доктор Цві Бернштейн: «Візит пацієнта в наше відділення починається із зустрічі з радіаційним онкологом, який проводить планування опромінення на комп'ютерному томографі. Це робиться для того, щоб отримати чітку картину променевої терапії, яку людина пройде у відділенні. Лікарі та медичні фізики прораховують план лікування так, щоб підвести максимально ефективну дозу на пухлину і зменшити негативний вплив на здорові тканини».

Дуже важливо для пацієнтів, що сучасна радіотерапія раку дозволяе потужно і точно впливати на пухлину. В основі комп'ютеризованих методів лежать високі технології, які базуються на особливій конструкції опромінювачів — лінійних прискорювачах. У Лікарні ізраїльської онкології діють два лінійні прискорювачі американської фірми Varian.

«Однак щоб людина пройшла успішно променеве лікування, одного обладнання недостатньо, — пояснює доктор Бернштейн, — потрібна спільна злагоджена робота цілої групи людей: медичних фізиків, радіаційних онкологів, інженерів і рентген-лаборантів. Саме така наша команда забезпечує результативність та безпеку лікування. У нас працюють чудові лікарі — грамотні, з великим досвідом, які пройшли стажування в провідних клініках в Ізраїлі».

Щоб отримати інформацію про променеве лікування в LISOD і записатися на прийом, зверніться за безкоштовним телефоном 0-800-500-110. Консультанти вас докладно поінформують і запишуть на прийом до фахівця.

Інші новини