Чи безпечна печія? Як попередити рак стравоходу?

Багатьом знайоме відчуття печіння за грудиною, яке нерідко супроводжується відчуттям кислоти або гіркоти у роті. Такий стан виникає при закиданні вмісту шлунка в стравохід і називається печією. Найчастіше з'являється печія через неправильне харчування — їжі на ходу, всухом'ятку, зловживання міцним чаєм, кавою. На жаль, далеко не всі ставляться до цієї проблеми серйозно. Хтось «гасить» печію содою, хтось приймає модні, широко розрекламовані засоби.

Однак печія — далеко не небезпечний стан. Часто печія може бути ознакою грізного захворювання, стравоходу Баррета, — одного із серйозних ускладнень гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (хронічного захворювання, при якому регулярно повторюється закид в стравохід шлункового вмісту, що призводить до ураження нижнього відділу стравоходу). Стравохід Баррета розглядається фахівцями як передраковий стан, при якому підвищується ризик розвитку злоякісної пухлини (аденокарциноми) стравоходу. У пацієнтів зі стравоходом Барретта нормальні клітини, що вистилають стравохід, змінюються на тканину, схожу на слизову оболонку кишечника.

Пояснює хірург-ендоскопіст лікарні LISOD Вадим Корпяк: «Відповідно до сучасних уявлень про стравохід Барретта, це захворювання є першопричиною аденокарциноми стравоходу. Ризик значно зростає з появою дисплазії. Лікування стравоходу Барретта як профілактики раку виконується саме на цій стадії. Для таких випадків є ефективним проведення радіочастотної абляції (РЧА). Для верифікації діагнозу ми обов'язково виконуємо біопсію».

Радіочастотна абляція — це мінімально інвазивне (малотравматичне) лікування дисплазії при стравоході Барретта. Метод полягає в тому, що «передракові» клітини руйнуються під впливом радіочастотних хвиль. Після руйнування на їх місці відновлюється нормальна тканина. Сьогодні РЧА— самий щадний спосіб запобігання раку стравоходу: не ушкоджуються глибокі тканини, не виникає рубців.

Говорить Вадим Корпяк: «В Україні багато лікарень не в змозі придбати генератор для проведення РЧА через його високу вартість, а транспортувати обладнання в інші області проблематично. LISOD — один з небагатьох онкологічних центрів, оснащених таким генератором. Ми успішно проводимо радіочастотну абляцию пацієнтам, яким показане це лікування».

Необхідно знати! Зміна від нормального стану до передракового (стравоходу Барретта) не має явних симптомів, проте потрібно звертати увагу на наступні ознаки:

• тривала і часта печія;

• блювота з кров'ю;

• біль в області, де шлунок з'єднується з стравоходом;

•втрата ваги.

Також в групі ризику чоловіки з надмірною вагою.

Виявити захворювання можливо тільки під час гастроскопії.

Вадим Корпяк: «Гастроскопію ми виконуємо із застосуванням спеціальних препаратів для« малої анестезії »: пацієнт під час процедури спить і не відчуває жодних неприємних відчуттів; пробудження легке і без побічних явищ. Лікар має можливість ретельно оглянути шлунок, стравохід, 12-палу кишку. Крім пацієнтів з ознаками стравоходу Баррета, ми рекомендуємо регулярно проходити обстеження всім чоловікам і жінкам, що вживають смажену, жирну або консервовану їжу, алкоголь і нікотин».

Інші новини