Чемпіонат з раку шлунка? Давайте НЕ брати участь


Неприємні відчуття в шлунку — вип'ю пігулку; печія — заскочу в аптеку, що-небудь та запропонують; нудота — чай з м'ятою і все пройде. Знайома ситуація, чи не так? Немає часу, темп життя все прискорюється. Щось болить? Скоріше заглушити пігулкою. Зголодніли? Фаст-фуд до наших послуг. Так, так, всі ми чули про збалансоване харчування і шкоду жирної і смаженої їжі, але ... Нам ніколи.

І тому так поширений в Україні гастрит, який у багатьох випадках стає причиною розвитку злоякісних пухлин. На жаль, українці «б'ють рекорди» із запущеності раку шлунка. Адже онкологи не втомлюються повторювати, що чим раніше виявлено хворобу, тим вище шанси на успіх лікування. Більш того, рак шлунка можна попередити, якщо вчасно виявити і почати лікування передракових захворювань.

Проблема нездорового харчування гостро стоїть у всьому світі, а, в той же час, є країни, де «запущений» рак шлунка велика рідкість. Чому? Тому що скринінг раку шлунка введений в обов'язкову державну програму обстежень. В Україні немає поки таких програм, і тільки ми самі можемо подбати про себе і зберегти здоров'я.

Лікар-ендоскопіст лікарні LISOD Вадим Корпяк «Рання діагностика раку шлунка безпечна і доступна. В нас проводиться гастроскопія — нетривале і абсолютно безболісне для пацієнта обстеження. Регулярно, раз на рік, проходити такий скринінг я особливо рекомендую людям, які вживають жирну, консервовану, смажену їжу, нікотин і алкоголь. За допомогою гастроскопії можна запобігти або виявити в початковій стадії рак шлунка. Ми проводимо не тільки безболісне ендоскопічне дослідження, але і біопсійний експрес-тест на можливу присутність бактерії Helicobacter pylori в слизовій шлунка. Ця бактерія може бути причиною цілого ряду захворювань: гастриту, виразки 12-палої кишки і шлунка, дуоденіту, раку шлунка».

Сьогодні ендоскопічні дослідження — самий достовірний спосіб діагностики захворювань шлунково-кишкового тракту. Саме гастроскопія дозволяє виявити передракові захворювання або розпізнати злоякісний процес на етапі зародження і вчасно почати лікування, що дає людині високі шанси на одужання.

Інші новини