Сергій Байдо: Ми повинні тиражувати свій досвід в хірургії. Це життєво важливо для пацієнтів

8 – 10 вересня в столиці Дагестану Махачкалі відбулася II Міжнародна конференція з ендоскопічної хірургії.

Масштабний медичний форум був присвячений розвитку малоінвазивних хірургічних технологій. Відмінною особливістю заходу став формат «живої хірургії» — проведення операцій з прямою трансляцією в залі, де учасники форуму могли спостерігати за діями хірурга.

Конференція зібрала провідних фахівців в області малотравматичної хірургії з азіатських і європейських країн. В якості експертів та основних доповідачів в ній взяли участь такі відомі лікарі, як П'єр Моно з Франції (провідний хірург-уролог Європи в сфері проведення операцій за допомогою робота Da Vinci) і Сергій Байдо з України (відомий в Європі і в світі фахівець в області лапароскопії, провідний хірург Лікарні ізраїльської онкології LISOD). Також у заході брав участь Володимир Жук — завідувач відділенням анестезіології та реанімації LISOD.

Сергій Байдо виступив спікером, модератором операцій, провів показові майстер-класи для колег. Заступник головного лікаря Лікарні ізраїльської онкології  на дагестанському форумі зробив дві доповіді на актуальні теми: «Мої університети: від студента до сучасного хірурга-онколога» і «Лапароскопічні операції при місцевопоширених пухлинах травного тракту». З трансляцією «в прямому ефірі» виконав шість лапароскопічних операцій, в тому числі такі складні втручання, як лапароскопічна надпіхвова ампутація матки зі збереженням придатків, лапароскопічне видалення селезінки (лапароскопічна спленектомія). Як анестезіолог Володимир Жук давав наркоз пацієнтам, стежив за їх станом під час проведення операцій. Роль завідувача відділенням анестезіології та реанімації LISOD була дуже значущою — саме він, досвідчений професіонал, забезпечував безпеку і комфорт пацієнтів при виконанні хірургічних втручань.

Сергій Байдо брав участь у живому, активному обговоренні доповідей та операцій, відповідав на запитання колег. Як завжди, провідний хірург LISOD ділився своїм досвідом щедро і відкрито. Адже саме в Лікарні ізраїльської онкології вперше в Україні він провів такі унікальні лапароскопічні втручання, як: резекція нирки, анатомічна резекція частки легкого, радикальна простатектомія, радикальна операція при раку яєчників, радикальна гістеректомія (операція Вертгейма), парааортальна лімфодісекція, неоуретероцістостомія, гастректомія з D2 лімфодіссекціей, трансхіатальна езофагектомія, езофагектомія з пластикою правою половиною товстої кишки, формування резервуара Брікера, резекція підшлункової залози, радикальна цист-простатектомія, екзентерація органів малого таза, аугментація сечоводів вставкою з клубової кишки, анатомічна правобічна гемігепатектомія, панкреато-дуоденальна резекція, трансторакальна езофагектомія.

Сьогодні такі операції стали звичайною хірургічною практикою, їх виконують як стандарт. «Наш досвід не має бути унікальним, — підкреслює Сергій Байдо, — ми повинні його тиражувати. Це життєво важливо для пацієнтів. Конференція, що відбулася в Дагестані, професійний обмін знаннями та майстерністю між провідними фахівцями малотравматичної хірургії — ще один крок назустріч пацієнтам, які довіряють нам свої життя і вірять в швидке відновлення організму після складних хірургічних втручань».

Сергій Байдо: Ми повинні тиражувати свій досвід в хірургії. Це життєво важливо для пацієнтів,фотогалерея (6 фото)

Інші новини