Брахітерапія при раку шийки матки

Брахітерапія — одна з важливих складових успішного лікування раку шийки матки. На жаль, у нашій країні не всім пацієнткам рекомендують цей метод, адже не кожен медичний заклад має можливість його застосувати. У такому випадку жінка може втратити шанс на одужання.

Про те, чи можливо замінити брахітерапію дистанційним опроміненням, та про особливості застосування методу розповідає відомий учений, ізраїльський клінічний онколог, голова Ізраїльської асоціації боротьби з раком, член виконавчої ради AROME, керівник ради консультантів Лікарні ізраїльської онкології LISOD професор Авраам Кутен:

— Сьогодні багато випадків раку шийки матки можна вилікувати повністю. Але при цьому обов’язково потрібно застосовувати два види променевої терапії — і дистанційну (на лінійному прискорювачі), і брахітерапію. Підкреслю: не можна брахітерапію замінити кількома сеансами дистанційного опромінення — критично важливо застосувати обидва види лікування.

Дистанційна променева терапія спрямовує радіацію на широке поле: пухлину та потенційні ділянки поширення раку, приміром, лімфатичні вузли. Брахітерапія — це метод, при якому застосовують невелике за розміром джерело випромінювання, що розташовується безпосередньо в пухлині. Таким чином в новоутворення надходять високі дози радіації, водночас здорові органи практично не зазнають негативного впливу.

Хотілося б звернути увагу, що брахітерапію як метод лікування застосовують вже понад 100 років — від початку минулого століття. Звісно, за цей час технологія суттєво вдосконалилася і стала значно ефективнішою.

Брахітерапія — це куративне лікування, тобто таке, що приводить до одужання. Це самостійний метод, не варто сприймати його тільки як доповнення до хірургії тощо. Але потрібно врахувати: при правильному проведенні і розрахунках брахітерапія сприяє одужанню, водночас при помилках в плануванні чи застосуванні технік лікування може призвести до серйозних побічних ефектів і не дозволяє досягти успішного результату. Тут дуже багато залежить від знань і досвіду команди фахівців, що проводять опромінення.

Чи боляче проходити брахітерапію? Це залежить від того, де відбувається лікування. Наприклад, у нас в Ізраїлі і так само в Лікарні ізраїльської онкології LISOD процес лікування проходить точно, якісно і комфортно для жінок завдяки використанню сучасних технологій. Брахітерапія не викликає болісних відчуттів, хіба що інколи з’являється незначний дискомфорт.

Лікування відбувається амбулаторно. Після кількох сеансів дистанційної терапії пацієнтка приходить на брахітерапію. За допомогою спеціального пристрою в пухлину на кілька хвилин вводиться джерело опромінення з дуже високою дозою. Ця процедура не має нічого спільного з тим, як лікування проводили в минулому — коли пацієнтці протягом довгого часу потрібно було перебувати в одній позі, застосовували анестезію, це було боляче і неприємно. Але наразі такі відчуття — уже історія, якій немає місця в сьогоденні. Нині це лікування проходить швидко, і ми робимо все можливе, щоб жінка почувалася комфортно.

 

Записатися на консультацію до фахівців LISOD можна в Контакт-центрі за номером:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини