Брахітерапія. Лікування за сучасними протоколами

Брахітерапія — різновид променевої терапії, одного з найважливіших методів лікування раку. Під впливом брахітерапії злоякісні клітини руйнуються, зупиняється їх поділ і зростання.

Це дуже цілеспрямоване лікування, адже джерело випромінювання розміщується безпосередньо в пухлині або максимально близько до неї. Таким чином патологічні клітини отримують точно розраховану дозу, а прилеглі здорові органи залучаються мінімально, низький ризик появи побічних ефектів.

Особливості методу:

  • Доза зазвичай вища, ніж при дистанційному опроміненні, завдяки цьому зростає ефективність.
  • Лікування може проводитись амбулаторно – після процедури пацієнт повертається додому, немає потреби довго перебувати в лікарні.
  • Короткий час лікування.
  • Швидке відновлення і повернення до повсякденних справ.
  • Найчастіше метод застосовується при лікуванні пацієнток із онкогінекологічними патологіями (рак шийки матки, рак тіла матки, рак піхви тощо).  І може бути у двох варіантах:
  1. Вагінальним циліндром — після хірургічного лікування або при опроміненні раку піхви. Ця процедура малоінвазивна та безболісна.
  2. Аплікатором Флетчер — при радикальному курсі дефінітивної променевої терапії на тлі Цисплатина. Брахітерапія проводиться після дистанційного опромінення на таз. І це ІНВАЗИВНА процедура, яка може бути болісною. Таких сеансів ми проводимо 5, відповідно дл міжнародних протоколів. АЛЕ важливою особливістю проведення інвазивної брахітерапії у LISOD є виконання процедури під внутрішньовенним знечуленням (наркозом), що виключає дискомфорт, болісні відчуття та страх під час сеансу. Разом з тим, перед початком брахітерапії аплікатором Флетчер цервікальний канал розширяють і встановлюють спеціальний пластиковий аплікатор – рукав Сміта, який допомагає в подальшому не виконувати щоразу травматичні розширення цервікального каналу, точно і правильно геометрично встановлювати лікувальні аплікатори (так лікування буде щоразу однаковим і контрольованим щодо дози на прилеглі органи), а також скорочувати час процедури.

Що ще потрібно знати?

У багатьох клінічних ситуаціях правильно проведена брахітерапія значно збільшує шанси пацієнта на одужання та досягнення тривалої ремісії!

У LISOD брахітерапія проводиться відповідно до провідних світових рекомендацій. Сьогодні стандарт проведення такого лікування — високодозова брахітерапія із джерелом Іридію-192.

У кожному випадку оптимальні методи терапії обираються персоналізовано — з урахуванням особливостей пухлини, стану пацієнта, супутніх хвороб тощо.

В Україні є чимало медичних закладів, які призначають пацієнтам брахітерапію. Проте не всі мають можливість застосовувати сучасне обладнання і міжнародні протоколи. Тож можуть використовуватись інші джерела опромінення (не Іридій-192) і, значно менші від оптимальних, дози. Це суттєво знижує якість лікування.

У LISOD навіть в умовах війни забезпечується постійна наявність джерела Іридію. Ми завжди дотримуємося світових стандартів, адже тільки так можна досягти найкращого результату для кожного пацієнта і подбати про високу якість життя людини надалі.

Запишіться на консультацію:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні.

Інші новини