Без болю після операції. Компетентно про лапароскопію

Коли ми говоримо про переваги лапароскопічних операцій, перше, що підкреслюємо, — немає післяопераційного болю. Але чому немає болю, якщо хірург через проколи проводить всередині організму складні маніпуляції, а при багатьох видах раку операції бувають дуже об'ємні, тривалі — про це ми запитали провідного хірурга LISOD, відомого в Європі фахівця в лапароскопії Сергія Байдо.

Сергій Байдо:

 - При відкритих операціях страждає пацієнт саме через травму доступу. З нею пов'язані і біль, і тривала госпіталізація, і післяопераційні ускладнення, і довгий постільний режим. При використанні лапароскопічного методу всі ці негативні явища зведені до мінімуму. Необхідно розуміти, що етап доступу —  це не сама операція, а то, що дозволяє хірургу дістатися до органу, який потрібно оперувати.

Іноді досить одного-двох швів у потрібному місці, і життя пацієнта якісно зміниться. Але щоб потрапити в це місце, при «відкритих» операціях роблять великий розріз, з яким і пов'язані всі неприємні післяопераційні відчуття. Так влаштована наша нервова система. Всі внутрішні органи не мають в корі півкуль головного мозку свого чутливого представництва — у нас в голові немає «карти» внутрішніх органів, а є тільки «карта» поверхні тіла.

І ми це якось відчуваємо?

Звичайно. Вся поверхня тіла замкнута на цю «карту». Уявіть, що у вас на спині пишуть знайому букву алфавіту. Адже ви завжди впізнаєте її. Будь-яка проблема, що викликає біль на поверхні, відбивається в мозку, і ми можемо чітко показати, де болить. Від внутрішніх органів у нас є тільки «делегати». Вся інформація від внутрішніх органів стікається на рівні шийного, грудного, черевного (сонячного) і тазового сплетінь. Людина може скаржитися на болі вгорі або внизу живота, на відчуття печіння в грудях, але вона ніколи не зрозуміє, що саме болить — шлунок, 12-пала кишка, жовчний міхур або печінка. Який орган турбує, визначить тільки лікар.

Феномен полягає в тому, що больова реакція з поверхневих тканин доставляє пацієнтові набагато більше страждань, ніж від внутрішніх органів. Та й знеболити людину «всередині» простіше: сьогодні існують спеціальні технології для цього. Ось чому після лапароскопічних операцій наші пацієнти не страждають від болю.

Ви завжди можете отримати консультацію провідного хірурга LISOD, одного з кращих європейських фахівців в лапароскопії Сергія Байдо.

Запишіться на прийом: 0 (800) 750-931, +38 (044) 353-8-247

Інші новини