Базаліома: рак чи не рак? Як лікувати ти запобігти поверненню

Базаліома — пухлина, яку деякі лікарі навіть не відносять до злоякісної, тому що це утворення вкрай рідко дає метастази. А однією з ознак злоякісності є саме метастазування, тобто поширення в інші органи з током крові або лімфи.

У чому ж небезпека цієї пухлини, що утворюється з базального шару шкіри (звідси і її назва), ми запитали у клінічного онколога LISOD доктора Цві Бернштейна.

— Базаліоми можуть проростати в підлеглі тканини і руйнувати їх, а також руйнувати кісткові структури. Тому їх необхідно своєчасно лікувати.

Чому виникає базаліома? Що стимулює її розвиток?

Як правило, ці пухлини виникають на відкритих частинах тіла і пов'язані з впливом сонця і з особливостями шкіри. З часом у літніх людей шкірний покрив витончується, стає більш сухим, втрачає еластичність, може виникнути ороговіння і розвинутися базаліома.

Як вилікувати базаліому?

Застосовують різні методи. Ефективним є висічення пухлини в межах здорових тканин з інтраопераційним (в ході операції) дослідженням країв розрізу. Дуже важливо, щоб краї були чистими, без пухлинних клітин.

Якщо базаліому не видалити повністю, з чистими краями, то, як правило, вона повертається. Навіть якщо пухлина повернулася через 10-20 років, це означає, що процес, який привів до розвитку першого утворення, тривав в організмі. Такі пухлини, що виникли не одночасно з первинними, називаються метахронними. Якщо вони поверхневі, то застосовують спеціальні мазі для їх лікування. У деяких випадках їх можна опромінювати.

Коли є синдром множинних розповсюджених базаліом, застосовують цільовий таргетний препарат Вісмодегіб. Ці ліки сертифіковані в Україні.

Інші новини