Авраам Кутен: Україні потрібна скринінгова програма гастроінтестинального раку.

Сьогодні нові підходи у лікуванні раку розвиваються дуже стрімко. Імунотерапія і стереотаксична радіотерапія, за словами провідного клінічного онколога LISOD Авраама Кутена - найперспективніші напрямки онкологічних досліджень. 

Але нові досягнення опираються на старий принцип – чим раніше виявлено захворювання, тим ефективніше лікування. Сьогодні багато напрацювань онкологів орієнтовані на вдосконалення методів лікування на ранніх стадіях. В Україні зберігається тенденція пізнього виявлення. Тому, щоб нові підходи в лікуванні стали актуальні для українських пацієнтів, необхідна обов'язкова скринінгова програма.

 «На жаль, в Україні немає програм раннього виявлення гастроінтестинального раку. Починаючи з 40 років необхідно проходити колоноскопію для визначення найменших новоутворень. Початкові передракові новоутворення можна видалити під час самої діагностики, і тоді хірургія, променева та хіміотерапія не знадобляться. Це не просто попередження раку, це і питання економії. Колоноскопія з видаленням поліпів набагато дешевша, аніж лікування раку шлунково-кишкового тракту» - каже Авраам Кутен.

Рак шлунково-кишкового тракту в Україні входить до трійки найбільш поширених видів онкологічних захворювань. У такій ситуації, вважає провідний клінічний онколог LISOD, рання діагностика раку шлунково-кишкового тракту повинна стати однією з головних завдань системи охорони здоров'я в галузі онкології.

«Серед мешканців пострадянських країн більш поширений рак шлунка і товстої кишки. Тому потрібно відстежувати прояви саме цих захворювань - тривожні симптоми, наявність бактерії Хелікобактер, наявність поліпів у кишківнику - це зараз повинно бути пріоритетом »- сказав Авраам Кутен.

Інші новини