Андрій Іжик: «Мене надихають люди і їхнє бажання подолати хворобу»

Цей лікар — спокійний, впевнений і добре мотивований. Мета, яку він ставить перед собою, — доволі амбітна. Клінічний онколог Андрій Іжик прагне допомогти кожній людині, у якої діагностували рак, вийти переможцем зі складної боротьби.

Протягом багатьох років лікар працював пліч-о-пліч із нашим провідним фахівцем — ізраїльським клінічним онкологом, променевим терапевтом Цві Бернштейном. Тож накопичив неабиякий досвід успішного лікування абсолютно різних онкологічних захворювань.

— Про що для вас професія онколога? Чому обрали саме цей напрямок медицини?

— Для мене це історія про те, щоб допомогти людям. У першу чергу — перемогти хворобу, зрозуміти її, а також ідейно розв’язати проблеми пацієнтів.

Обрав онкологію скоріше підсвідомо, оскільки орієнтувався на дисципліни, які вона поєднує. І зрештою, розумію, що не помилився.

— За якими принципами сучасної онкології працюєте з пацієнтами?

— Основне — принципи доказової медицини. Саме це допомагає найбільш ефективно працювати з пацієнтами і дає найкращий результат.

Ці принципи полягають у тому, що для кожного пацієнта, відповідно до результатів його обстежень та аналізів, у конкретній ситуації застосовують індивідуальний підхід із найкращою доказовою базою про ті чи інші методи лікування. Доказова база формується на основі численних досліджень, у рамках яких пацієнти отримують те чи інше лікування, а потім оцінюється об’єктивний результат — їх одужання чи тривалість життя.

Ці настанови час від часу змінюються — зазвичай щорічно, але в онкології і декілька разів на рік можуть відбуватися апдейти щодо лікування тих чи інших патологій. Відповідно, потрібно постійно відстежувати оновлення і діяти згідно з останніми рекомендаціями.

Основні напрямки, які динамічно змінюються, — це, наприклад, рак легень, рак молочної залози тощо. Пацієнтів із такими захворюваннями досить багато, їх лікуванню приділяється велика частка уваги.

— Діагностикою та лікуванням яких захворювань займаєтесь?

— Я довгий час працював разом із доктором Цві Бернштейном, окремим великим напрямком у нас була діагностика і лікування онкологічних захворювань голови та шиї. Це первинні пухлини головного мозку, пухлини слизових оболонок голови та шиї.

В принципі це не дуже поширена патологія. В Україні навіть немає великого спеціалізованого центру, який би займався домінантно лише цією патологією, як, скажімо, Інститут урології в Києві чи Інститут медичної радіології в Харкові. Тому такі пацієнти лікуються переважно в різних закладах, часто хаотично. Але лікування у них доволі серйозне і складне. В умовах LISOD допомогу таким пацієнтам надає команда фахівців. У нас накопичений значний досвід і є все необхідне для лікування подібних випадків. Також ми спостерігаємо пацієнтів після проведеного лікування, і нині досить часто приходять на обстеження і консультацію люди, які закінчили терапію 5-10 років тому і не мають ознак активної хвороби. Досвід є, він тривалий і поповнюється.

Крім того, в моїй практиці багато пацієнтів із раком легень, молочної залози та з іншими патологіями.

— Чи можливо, на Вашу думку, вилікувати рак?

— Можливо, але для цього важливе поєднання багатьох факторів. Найголовніше — це рання діагностика, кваліфікований менеджмент, командний підхід. А також комплаєнс — досягнення порозуміння між лікарем і пацієнтом, готовність пацієнта виконувати рекомендації лікаря. Разом вони займаються однією справою, і їхні спільні зусилля спрямовані на досягнення однієї мети. Це важливо, адже не завжди є прості рішення для отримання максимального результату. Наприклад, у тій самій променевій терапії — інколи шлях до одужання полягає через погіршення якості життя людини. Приміром, ідеться про сухість слизових оболонок внаслідок опромінення. Якщо пацієнт не готовий і не розуміє намірів лікаря, важко буде досягти якогось результату в лікуванні раку. В будь-якому випадку це командна робота. Тому ми пояснюємо кожен крок, переваги і можливі наслідки для людини. В LISOD немає патерналістського підходу до пацієнтів — ми не наполягаємо, а рекомендуємо ті чи інші варіанти лікування, а остаточне рішення —завжди за пацієнтом на основі всієї отриманої інформації.

На жаль, у випадках, коли первинний діагноз встановлюється при розповсюдженому процесі хвороби, найчастіше йдеться не про виліковування, а про продовження тривалості життя.

— Які методи лікування вважаєте найбільш ефективними?

— Для кожного виду раку і кожної стадії захворювання є свої схеми і методи лікування, які можуть бути ефективніші за інші і дають кращі результати. Але лікування в кожному випадку має бути персоналізоване, тобто враховувати особливості не тільки пухлини, але й стан здоров’я пацієнта. Приміром, якщо одному пацієнту допоможе хірургія, то для іншого пацієнта і іншої хвороби це все може бути зовсім не так.

Якщо охарактеризувати в загальному, то найбільш ефективним є командний, мультидисциплінарний підхід, який дозволяє розглядати всі опції та всі варіанти лікування і обирати оптимальну тактику ведення пацієнта з конкретною хворобою у конкретному стані.

— Що надихає вас у роботі?

— Люди. Їхнє бажання подолати хворобу. І, як і кожного лікаря, думаю — результати цього лікування.

Інші новини