Алла Вінницька: «Проведення променевої терапії в 2 етапи, як це прийнято в Україні, значно знижує шанси на одужання»

Будь-який відступ від стандартів лікування знижує шанси пацієнта на одужання. Наприклад, переривання курсу променевої терапії при раку шийки матки зменшує виживання з кожним днем на 1%. При цьому в Україні досить часто допускають навіть двотижневі паузи в опроміненні.

Розщеплені курси променевої терапії, за словами головного лікаря Лікарні ізраїльської онкології LISOD Алли Вінницької, значно погіршують результати лікування.

«Різниця у виживанні після єдиного і розщепленого курсу променевої терапії - 11%. Результат кращий, коли курс променевої терапії завершено у встановлений термін. Вважається, що 6 тижнів – це максимальний час для завершення променевої терапії », - підкреслила Алла Вінницька.

На 2 - 4-му тижні курсу променевої терапії швидкість репопуляції (поповнення чисельності) пухлинних клітин збільшується. Таким чином, початковий етап променевої терапії, який ще не вбив пухлину, робить її сильнішою. І тільки безперервне продовження плану опромінення дозволяє домогтися бажаного впливу на процес.

Якість лікування раку шийки матки в Україні поступається світовому рівню не тільки через променеву терапію. Велика проблема – розбіжності в стандартах хірургічного лікування. Трапляються ситуації, коли лікарі, кажучи про одне й те ж хірургічне втручання, мають різне розуміння обсягу цієї операції.

«Повинна бути стандартизація. Щоб говорити між собою і з іноземними колегами на одній мові, ми повинні розуміти типи та обсяги операцій, які виконуються в тому чи іншому випадку. Дійсно важливо для хірургів, кажучи про один тип втручання, розуміти рівень виконуваної резекції », - сказала Алла Вінницька.

Відсутність єдиних підходів позначається на всіх ключових моментах боротьби з раком шийки матки, починаючи з вакцинації від вірусу папіломи людини (ВПЛ) і до лікування прогресивних стадій РШМ. Алгоритми лікування змінюються в залежності від поширеності процесу. Стандарти і чіткі вказівки, якими повинен керуватися лікар при лікуванні РШМ різних стадій, зібрані в матеріалах Асоціації провідних онкологічних центрів (NCCN). Підходи до лікування раку шийки матки в LISOD повністю відповідають цим стандартам. Дотримання таких вказівок, на думку головного лікаря LISOD Алли Вінницької, дозволяє лікарям приймати рішення впевнено.

«Ми не повинні наших пацієнтів позбавляти шансу на повне одужання», - сказала Алла Вінницька

Дотримання єдиних стандартів при лікуванні РШМ в залежності від ступеня поширеності процесу, застосування всіх видів терапії, включно з таргетною, дозволить уникнути помилок в лікуванні раку шийки матки в Україні.

Інші новини