Як діагностувати, лікувати і попередити дисплазію шийки матки? Інна Суботіна обговорює з колегами питання жіночого здоров'я

Дисплазія шийки матки — поширена і в запущеній формі небезпечна жіноча патологія. При захворюванні порушується будова покривного епітелію шийки матки, правильна шаруватість тканини втрачається, і клітини набувають аномальної будови (як при онкології). Саме в цьому небезпека хвороби — якщо залучаються глибокі шари, вже йдеться про інвазивний рак шийки матки.

Як лікувати дисплазію? Які методи діагностики застосовувати? І головне — як попередити грізне захворювання? Такі злободенні питання обговорює на зустрічах з колегами онкогінеколог LISOD Інна Суботіна в рамках програми співпраці з медичними закладами Києва. Зустрічі вже пройшли в Центральній жіночій консультації Печерського району, в жіночій консультації Голосіївського району. Досвідчений фахівець планує відвідати з лекціями і інші лікарні і клініки, де займаються лікуванням гінекологічних захворювань. «Наші зустрічі — це завжди активна дискусія, безцінний обмін досвідом, розширення знань для кожного з нас», — розповідає Інна Суботіна.

Особливу увагу лікарі приділяють профілактиці хвороби — вакцинації проти вірусу папіломи людини, що викликає рак шийки матки. «Ефективність лікування дисплазії підвищується на тлі проведення вакцинації проти ВПЛ,— пояснює Інна Суботіна. — Вакцинація — це надійний захист від повторного зараження вірусом і розвитку рецидиву дисплазії ».

Зустрічі фахівців мають величезне значення для пацієнтів. Саме лікарі-гінекологи повинні просвіщати жінок, проводити діагностику та рекомендувати профілактичні заходи. Адже дисплазія шийки матки не має специфічних симптомів. Найчастіше хворобу виявляють випадково при цитологічному дослідженні і, нерідко, при відсутності скарг.

Онкогінеколог Інна Суботіна ще раз нагадує: «Профілактика існує — це щеплення проти ВПЛ. Вакцинація повинна проводитися у дівчат до початку статевого життя; також її можна робити молодим жінкам до 35 років, незалежно від наявності або відсутності вірусу в організмі. Крім того, вакцинація може бути ефективною у пацієнток, що мають діагноз дисплазія або у тих, хто пройшов лікування з приводу дисплазії. Кожній жінці необхідно пам'ятати про важливість щорічного відвідування гінеколога з обов'язковим взяттям РАР-тесту з метою скринінгу та раннього виявлення передракової патології шийки матки».

Інші новини