Як контролювати вагу під час гормонального лікування?

Зберегти стрункість на тлі гормонального лікування онкологічного захворювання може бути досить складним завданням. Адже протипоказань, які потрібно враховувати, стає більше. Багато що залежить від індивідуальних особливостей пацієнта, від побічних дій ліків. Прийом гормональних препаратів може стимулювати апетит і, відповідно, стати причиною надмірної ваги. Спеціаліст з лікувального та дієтичного харчування Лікарні ізраїльської онкології LISOD Оксана Герасимчук запевняє, що контролювати вагу можливо, якщо дотримуватися кількох правил.

«Бажано скоротити, насамперед, вживання простих вуглеводів: цукру, цукерок, варення, меду. Основне правило низько-вуглеводної дієти - всі продукти, що містять вуглеводи, вживати в першій половині дня. Наприклад, злакові каші краще їсти на сніданок або на другий сніданок, або, найпізніше, на обід. Те ж саме стосується і солодких фруктів », - говорить Оксана Герасимчук.

Але рекомендації для кожного пацієнта відрізняються. Збалансована дієта повинна підбиратися індивідуально. Потрібно підрахувати калорійність раціону, скласти перелік продуктів і визначити оптимальний час їх прийому. Розвантажувальні дні, яких людина могла дотримуватися до лікування, під час гормональної терапії вимагають контролю і корекції лікаря. Найменше протипоказань до «кисломолочного» розвантажувального дня. Раціон цього дня - один літр кефіру і одна упаковка сиру. Їх варто розділити на 6 прийомів.

«Якщо перевищення ваги дуже велике (наприклад, потрібно скинути 15-20 кг), доцільно застосовувати таке розвантаження через кожні 5 днів: тобто 5 днів дієтичної їжі, згідно правильно розрахованого раціону, а 6-й день буде розвантажувальним. Якщо немає такого великого перевищення, розвантажувальний день можна робити один раз в 7 або 10 днів », - пояснила Оксана Герасимчук.

До закінчення хіміотерапії і променевої терапії будь-які варіанти розвантажувальних днів протипоказані. У цей період харчування має бути дієтичним, але не спрямованим на зниження ваги.

«Всі дієти, а також застосування розвантажувальних днів, можна починати не раніше, ніж за 4 тижні після закінчення курсу хіміотерапії або через 4 тижні після останнього сеансу променевої терапії», - підкреслила Оксана Герасимчук.

Період реабілітації - більш відповідний час для боротьби із зайвими кілограмами. На цьому етапі під контролем фахівців раціон, рекомендований дієтологом, можна поєднувати з невеликим фізичним навантаженням.

Довідка. Оксана Герасимчук - висококваліфікований фахівець з дієтичного і лікувального харчування. Обов'язки в LISOD: складання і підбір меню, згідно з нормами і правилами дієтичного харчування; контроль приготування страв згідно меню; підрахунок калорійності меню; індивідуальна робота з пацієнтами.

Інші новини