Алла Вінницька: «95% операцій при гінекологічному раку ми виконуємо щадним лапароскопічним методом»

Як відомий європейський онкогінеколог і експерт Алла Вінницька взяла участь у одному з найбільших світових медичних форумів IGCS 2016. Головний лікар Лікарні ізраїльської онкології зізнається, що конгрес IGCS став для неї значущою подією. Ми дізналися, чому.

Алла Борисівна, розкажіть, будь ласка, про конгрес.

IGCS — це Міжнародний конгрес гінекологічних онкологів. Такі форуми проводяться раз на два роки і збирають провідних фахівців практично з усіх країн світу. В цьому році конгрес пройшов у столиці Португалії Лісабоні і став для нас всіх чудовим майданчиком для обміну досвідом, передовими методиками діагностики, лікування, реабілітації онкогінекологічних пацієнтів. Новітніми медичними та науковими знаннями обмінялися колеги-лікарі різних континентів.

Що на конгресі для Вас особисто було найважливішим?

Я брала участь у всіх засіданнях, прослухала всі доповіді відомих світових онкогінекологів, присвячені раку ендометрія, раку шийки матки, раку яєчників, тобто основним гінекологічним локалізаціям. І все, що я почула, повністю, абсолютно відповідало тим протоколам, які ми застосовуємо в LISOD.

Невже нічого нового?

Не можу сказати, що придбала якийсь новий досвід, який міг би мене направити в інший бік або змінити наші підходи. Я це вже зазначила. Я отримала нові знання про ті клінічні випробування, які сьогодні проводяться в світі, побачила перспективи, що намітилися в лікуванні кожної з патологій. Однак ще раз підкреслюю, що стосовно підходів, які ми використовуємо, LISOD — це найвищий рівень, top level для всього міжнародного медичного співтовариства.

Що це означає?

Це означає, що сьогодні для провідних світових клінік стає стандартом лапароскопічна радикальна гістеректомія (видалення матки з придатками) при раку шийки матки — тобто операції, які ми виконуємо в LISOD вже більше семи років.

Також активно і дуже продуктивно обговорювалася роль лапароскопії в хірургічному лікуванні раку яєчників. У багатьох доповідях піднімалося питання про те, що не потрібно проводити великі операції при цьому захворюванні, щоб не наражати пацієнтку на ризик загинути від важких післяопераційних ускладнень. При раку яєчника виживання залежить від залишкової пухлини (при запущених стадіях пухлина поширюється по черевній порожнині). Чим менше пухлинні ділянки, що залишаються після операції, тим краще прогноз захворювання. Тому активно дискутувалося питання, при яких поширених стадіях раку яєчника необхідно проводити 3 – 6 циклів неоад'ювантної (передопераційної) хіміотерапії, яка допомагає істотно зменшити злоякісні утворення, а іноді призводить і до їх повного регресу. У таких випадках операція, яка слідує за хіміотерапією, більш ефективна: це радикальне втручання — немає вже потреби в масивних резекціях, тому що не залишається пухлини в черевній порожнині.

І ці операції теж роблять за допомогою лапароскопії?

Так! У нас в лікарні їх проводять вже більше семи років. При поширеному процесі ми даємо неоад'ювантну хіміотерапію, потім йдемо на радикальну лапароскопічну операцію вже при мінімальній залишковій пухлині (як результат хіміотерапії), потім проводиться ад'ювантна (післяопераційна) хіміотерапія, щоб повністю «пішли» залишкові пухлинні осередки. Тобто, ми спочатку створюємо технічні умови для виконання успішної операції, потім ще доповнюємо лікування циклами хіміотерапії.

Непросте питання до Вас. Чи можуть в Україні найближчим часом стати стандартними лапароскопічні об'ємні онкогінекологічні операції, які давно виконують в LISOD і які, судячи з підсумків конгресу IGCS, поступово стають стандартом у світі?

Моя відповідь — однозначно ні. Щоб проводити за допомогою малотравматичного лапароскопічного доступу операції при раку яєчника, хірург повинен мати колосальний досвід виконання подібних втручань. Він повинен бути справжнім Майстром, віртуозно володіти методом. Тому говорити, що лапароскопія при гінекологічному раку найближчим часом може стати стандартом в Україні, звичайно, не можна. Однак поки проведення таких операцій активно обговорюють фахівці з провідних онкологічних центрів світу, в LISOD вже давно 95% хірургічних втручань при раку яєчника, раку ендометрія і раку шийки матки виконують за допомогою лапаросокрпії. Поки доповідачі говорили, як це чудово, але хто може собі таке дозволити, я думала: «Ми можемо. Ми робимо, і у нас такі операції — стандарт».

Інші новини