Перемога над раком молочної залози починається зі скринінгу.

Рак молочної залози давно має статус виліковного захворювання. Єдина умова - раннє виявлення. На жаль, в Україні ця умова залишається недочутою. Рак грудей вже багато років лідирує серед онкологічних захворювань за жіночою смертністю.

Фахівці лікарні ізраїльської онкології LISOD Адрій Жигулін і Дарина Вінницька в рамках прес-туру «Перемога над раком молочної залози в Україні: інструкція до застосування» показали, як повинен виглядати сучасний шлях одужання від раку молочної залози.

Завідувачка відділення променевої діагностики Дар'я Вінницька пояснила, що лікування від раку безпосередньо залежить від того, коли жінка звернулася до мамолога. Найсприятливіший прогноз одужання (98%) у жінок, які звертаються не з симптомами, а проходять планові огляди.

«Чим довше жінка відкладає похід до мамолога або планову мамографію, тим гірший прогноз по її одужання» - заявила Дарина Вінницька.

Страхи, через які жінки відкладають візити до мамолога, на думку лікарів LISOD, повинні зникнути під час першого візиту в спеціалізований діагностичний центр. Апаратна діагностика, так само як і біопсія - безболісні, і дають лікарям максимум інформації не тільки про стан молочної залози, але і дозволяють прогнозувати подальшу тактику.

«За результатами мамографії та УЗД лікар робить висновок про те, підозріле утворення чи ні. У постановці діагнозу доказова медицина довіряє тільки біопсії. Будь-яке нова щільне утворення слід дослідити біологічно - це основа, це базис успішного лікування. Правильний діагноз - правильне лікування. Правильне лікування - одужання». - Сказала Дарина Вінницька.

Керівник Центру сучасної мамології LISOD Андрій Жигулін підтвердив – для успішного лікування раку молочної залози потрібні три основні діагностичні критерії: стадія захворювання, точне розташування новоутворення і його біологічні властивості. Тоді онкологи можуть запропонувати кілька варіантів лікування кожній жінці.

«Максимально індивідуальний підхід до пацієнтки. Це стосується як підбору хіміотерапевтичного лікування, так і хірургічних методів. Там де потрібно зберегти - ми намагаємося зберегти і прикрасити молочну залозу. Там де це неможливо - намагаємося її реконструювати. Ми завжди стараємось знайти варіант лікування, який був би оптимальним для кожної окремої пацієнтки, з урахуванням індивідуальних нюансів» - сказав Андрій Жигулін.

Навіть якщо лікування РМЗ починається не з першої стадії, сучасна концепція онкопластичної хірургії дозволяє жінці вилікувати рак і зберегти жіночність.

«Сучасний розвиток хірургії раку молочної залози дозволяє пропонувати пацієнтам кілька варіантів з однаковим онкологічним результатом. Ми можемо запропонувати, як правило, 4 варіанти операцій рівних по ефективності, але різних за естетичним і функціональним результатом» - сказав Андрій Жигулін.

В ході прес-туру в лікарям вдалося показати  журналістам наскільки лікування РМЗ залежить від своєчасної діагностики. І найголовніше донести інформацію, що чим раніше жінка звернеться до лікаря, тим простіше, швидше і дешевше обійдеться її одужання.

Перемога над раком молочної залози починається зі скринінгу.,фотогалерея (3 фото)

Інші новини