А. Жигулін: Почалася ера індивідуалізації лікування раку грудей

Рак грудей - хвороба «багатих білих жінок». Таку тезу висловив керівник Центру сучасної мамології LISOD Андрій Жигулін, під час прес-сніданку в Radisson Blu Hotel Kyiv, оскільки це захворювання найбільш поширене в Європі, США і Канаді.

«Якщо жінка не народжує до 30 років, якщо вона веде активний соціальний спосіб життя, живе в умовах мегаполісу, а значить в постійному контакті з токсичними речовинами, - вона в групі ризику захворіти тою чи іншою формою раку молочної залози» - сказав Андрій Жигулін .

Також Андрій Жигулін виділив фактори ризику розвитку раку молочної залози, на які можна впливати - спосіб життя і фізична активність, і ті, на які вплинути неможливо. Це вік, генетична схильність, порушення гормональної регуляції в організмі жінки. А також різноманітні доброякісні захворювання молочної залози, частина яких може з часом призводити до раку.

Якщо врахувати всі генетичні фактори ризику розвитку раку грудей, то вони складають близько 20%. У таких випадках жінка потребує особливо ретельного нагляду або профілактичного лікування. Це може бути медикаментозне лікування або профілактичне видалення органів мішеней - молочних залоз. 

 Для правильного і ефективного вибору лікування найважливіше - точна діагностика стадії і біологічних властивостей пухлини. Маючи ці дані, онкологи можуть підібрати правильну програму терапії для кожної окремої пацієнтки.

«Розвиток молекулярної біології дозволяє детально проаналізувати генотип кожної пухлини. Тобто, ми можемо підбирати найбільш ефективні препарати для кожної конкретної пацієнтки. Настала ера індивідуалізації лікування », - додав Андрій Жигулін. «Те ж саме відбувається і з хірургією. Сучасні підходи та технології дозволяють вибрати найбільш вигідний і підходящий варіант операції, який дозволить не тільки зберегти груди, але, у багатьох випадках, навіть поліпшити їхній зовнішній вигляд ».

Також в прес-сніданку взяли участь Галина Майструк, представниця благодійної організації EUROPA Donna і Микола Анікусько, онколог-мамолог, завідувач хірургічного відділення Київського міського клінічного онкоцентру.

«На жаль, в Україні близько 65% пухлин молочної залози жінки виявляють у себе самі. Це дуже багато, оскільки, як правило, це вже 2-а або 3-а стадії. У 98% випадків РМЗ протікає безболісно, і тому його дуже складно виявити на ранніх стадіях без додаткових обстежень. Тому рання діагностика - скринінг - тобто профілактичне обстеження жінок з 35-40-50 років - має вкрай важливе значення, оскільки дозволяє виявити пухлину на ранній стадії, а значить дати шанс на повне одужання з мінімальними витратами і ризиками »- заявив Микола Анікусько.

 «Жінок треба інформувати і мотивувати на те, щоб вони вели здоровий спосіб життя, активно займалися фізичними вправами, раціонально харчувалися, оскільки все це на 30% знижує ризики захворіти на рак молочної залози. Прості правила, які рятують життя! » - уточнила Галина Майструк.

Всі учасники «сніданку з рожевою стрічкою» в готелі Radisson підкреслили надзвичайну важливість адекватної інформації про всі аспекти профілактики, ранньої діагностики та сучасного лікування раку молочної залози, особливо в Україні, де відсутні державні програми, присвячені цим питанням.

А. Жигулін: Почалася ера індивідуалізації лікування раку грудей,фотогалерея (5 фото)

Інші новини