Що повинні знати про онкологію не онкологи?

90% жінок, які потрапляють до онкологів із діагнозом дисплазія шийки матки, — курці з великим стажем.

Куріння, прийом протизаплідних препаратів, екстрена контрацепція завжди сприяють розвитку гінекологічних захворювань. Ці хвороби, в свою чергу, є передраковими. Яка існує профілактика онкології і яку тактику лікування передракових жіночих захворювань необхідно застосовувати акушерам-гінекологам, репродуктологам, сімейним лікарям, розповіла головний лікар Лікарні ізраїльської онкології LISOD професор Алла Вінницька.

На що лікарі повинні звернути особливу увагу, щоб не пропустити початкову стадію раку? Які захворювання вимагають тривалого спостереження, а які — негайної реакції і термінового направлення до онколога? Що необхідно знати пацієнткам про профілактику раку? У чому потенційна небезпека деяких доброякісних захворювань? Як поєднується хірургія і естетика при лікуванні пухлин молочних залоз?

На ці та багато інших питань відповіли в своїх доповідях провідні фахівці Лікарні ізраїльської онкології на науково-практичній конференції «Онкологічні аспекти репродуктивного здоров'я. Актуальні питання діагностики та лікування для акушерів-гінекологів». Медичний форум пройшов в Києві 28 вересня і зібрав понад 180 професіоналів. Основними спікерами виступили головний лікар LISOD професор Алла Вінницька і керівник Центру сучасної мамології LISOD Андрій Жигулін.

Досвідчений онкогінеколог Алла Вінницька розповіла слухачам про скринінгові програми і обстеження для тих, хто вважає себе здоровим, — кому, коли і що необхідно проходити. Головний лікар ізраїльського медичного центру приділила увагу скринінгу найпоширеніших видів раку: молочної залози, шийки матки, передміхурової залози, кишечника. Професор Вінницька пояснила, що таке тотальна колоноскопія, яку проводять в LISOD з повним знеболенням і одночасним видаленням поліпів.

Андрій Жигулін також присвятив свої доповіді злободенним темам: «Доброякісні захворювання молочної залози. Онкологічні та хірургічні аспекти» і« Рак молочної залози. Розвиток концепцій лікування і сучасний стан проблеми». Досвідчений хірург-мамолог розповів про дві групи доброякісних захворювань молочних залоз — потенційно небезпечних і потенційно безпечних. Керівник Центру сучасної мамології розвіяв міф про те, що фіброаденома має властивість перероджуватися в злоякісну пухлину. «Критерієм вибору методу лікування повинна бути саме гістологічна характеристика — дослідження зразка, взятого при проведенні біопсії. Будь-які зміни в молочній залозі вимагають постійного кваліфікованого спостереження», — підкреслив Андрій Жигулін.

З приводу концепцій лікування раку грудей доктор Жигулін зазначив, що при сучасному рівні онкопластичної хірургії злоякісну пухлину можна не тільки ефективно лікувати, а й зберегти привабливість жінки і навіть поліпшити форму грудей відповідно до бажання пацієнтки.

Що повинні знати про онкологію не онкологи?,фотогалерея (5 фото)

Інші новини