Невидиме лікування раку? Андрій Жигулін взяв участь у професійній дискусії

«Україна — країна з одним із найнижчих в Європі показників виживаності при раку. Шанси українських пацієнтів на одужання при онкологічному діагнозі приблизно вдвічі менше, ніж у пацієнтів, які проживають в Швеції» — таку інформацію опублікувало авторитетне світове медичне видання Cancer World. 

Озвучив проблематику керівник Центру сучасної мамології Лікарні ізраїльської онкології LISOD Андрій Жигулін в статті під назвою «Невидиме лікування. Чи повинні ми говорити більше про хірургію раку?»
https://archive.cancerworld.net/cover-story/the-invisible-cure-should-we-be-talking-more-about-cancer-surgery/


Крім українського хірурга-мамолога Андрія Жигуліна, в підготовці редакційного матеріалу брали участь і інші зірки світової онкології: Ріккардо Аудісіо (Великобританія) — президент Європейського та Британського товариств хірургічної онкології; Пісо Помпіліу (Німеччина) — голова відділення загальної та вісцеральної хірургії в навчальному госпіталі університету Регенсбурга.

В ході дискусії відомі європейські фахівці зійшлися на думці, що в багатьох країнах держслужбовці та політики настільки зосереджені на інформуванні населення про різні нові медичні препарати, що часто ігнорують тему онкохірургії та її важливої ролі в боротьбі з онкозахворюваннями.

«Операція, яку проводить досвідчений хірург із глибоким знанням онкології, — один з важливих етапів комплексного лікування злоякісної пухлини», — стверджують автори статті.

Розуміючи всі проблеми країни у сфері охорони здоров'я, — відсутність фінансування галузі, низький контроль кваліфікації кадрів державних медичних установ, використання морально застарілих протоколів лікування — такі лікарі, як Андрій Жигулін, готові підставити плече для допомоги і врятувати галузь від деградації, а пацієнтів від неякісного лікування.

Працюючи з групою однодумців, за підтримки керівництва і ізраїльських клінічних онкологів лікарні LISOD, Андрій Жигулін веде важливу для України просвітницьку діяльність: проводить курси з хірургії грудей, організовує міжнародні мамологічні конференції за участю видатних світових лікарів, проводить майстер-класи з «живою хірургією» (online трансляції операцій).

Відомі європейські фахівці стверджують, що в кожній країні стратегія боротьби з раком повинна входити в національні програми охорони здоров'я. В створення карти порятунку своєї нації від раку повинні бути залучені політики, представники сфери медичної освіти, профільні асоціації та медичні установи. І тільки в такому тандемі можна говорити про якісне лікування руками грамотного фахівця з використанням передових технологій і інновацій.

У тексті статті лікарі-онкологи звертаються до громадськості із закликом не йти на поводу засобів масової інформації, які дуже часто огульно тиражують поради з лікування від раку за допомогою дієт, терапевтичних методів лікування і відмови від шкідливих звичок: «Спотворене висвітлення методів позбавлення від раку призводить до помилкових пріоритетів в зусиллях пацієнтів перемогти небезпечну недугу».

Андрій Жигулін пояснив суть такого послання. Часто люди, які знаходяться в групі ризику, довіряють неперевіреним джерелам в Інтернеті, недостовірній інформації в ЗМІ, вдаються до малоефективних методів профілактики онкологічних захворювань, ігнорують заклики до ранньої діагностики та проходження скринінгу. При цьому позбавляють себе життєво важливою можливості — виявити онкологічний процес на етапі зародження і почати лікування на ранній стадії хвороби, коли є високі шанси на успіх. Таке лікування повинні призначати виключно клінічні онкологи в складі консиліуму з досвідченими хірургами і діагностами.

Невидиме лікування раку? Андрій Жигулін взяв участь у професійній дискусії,фотогалерея (2 фото)

Інші новини