Майбутнє починається сьогодні

Дослідження вчених дають можливість лікарям удосконалювати методи діагностики і лікування онкологічних захворювань. Постійно з'являються перспективні технології та ефективні препарати, терапія стає цілеспрямованою, а отримані результати — більш успішними. Лікарі LISOD прагнуть йти в ногу з часом і в пошуках важливої інформації їздять по всьому світу. Так, клінічний онколог, хіміотерапевт, онкогематолог LISOD Андрій Саулов відвідав майстер-клас, присвячений новому напрямку в онкології, який відбувся в Туреччині. Ми попросили Андрія Вікторовича поділитися враженнями про захід і розповісти про зміни, які можуть відбутися вже в найближчому майбутньому.

 

«Я став одним із тридцяти онкологів — учасників майстер-класу із сучасної молекулярної діагностики пухлин. Представлена інформація в основному стосувалася повного дослідження генома пухлини і застосування цих результатів на практиці — в лікуванні окремо взятих пацієнтів.

Отже, які можливості дає повне генетичне типування пухлини? Найголовніше, що таким чином можна достовірно визначити ліки, які можуть бути застосовані саме в даному випадку у конкретного пацієнта. Наприклад, якщо у нього виявляється, умовно кажучи, мутація номер один, то йому можна дати такі препарати. Якщо виявляється мутація номер два, то рекомендуємо ці. Таким чином ми відразу бачимо весь спектр препаратів, які можемо застосувати при конкретному захворюванні.

Технічно таке обстеження виконується дуже просто — проводиться так звана рідинна біопсія. В Україні це можливо. Але є кілька важливих моментів.

По-перше — це дуже дорого.

По-друге — для деяких мутацій, які виявляються, поки немає препаратів. Тобто виявити мутацію можна, а вплинути на неї — ні, тому що або препаратів немає, або вони доступні тільки в межах клінічних досліджень, які не проводяться в нашій країні.

По-третє — якщо виявляються мутації, для яких є препарати, зареєстровані в Україні, у пацієнта не завжди є можливість лікуватися цим препаратом тривалий час — і ми повертаємося до стандартних схем хіміотерапії».

 Незважаючи на існуючі проблеми, цінність отриманої інформації — значна. Це абсолютно новий напрямок в діагностиці і персоналізованому лікуванні пухлин, і за такою персоналізацією лікування — майбутнє. Але навіть в розвинених країнах (Швейцарії, Німеччині тощо) висока вартість цього методу поки істотно обмежує можливості його застосування. І залишається сподіватися, що відбудуться зміни в страхових програмах, які дозволять запропонувати пацієнтам таку діагностику і відповідне лікування.

Також дуже хочеться вірити, що найближчим часом така можливість з'явиться і в нашій країні.

 

Записатися на консультацію до Андрія Саулова та інших фахівців LISOD можна за телефоном:

0-800-500-110 — безкоштовно  по Україні;

+ 38-044-277-8-277 — щодня з 8.00 до 20.00.

Інші новини