Рак щитоподібної залози: що потрібно знати?

Щитоподібна залоза має форму метелика, вона розташована всередині нижньої частини шиї. Головна її функція — вироблення гормонів, які регулюють обмін речовин. Пухлина в щитоподібній залозі з'являється, якщо її клітини починають безконтрольно ділитися. Хвороба може бути спровокована нестачею йоду, радіаційним опроміненням і дуже рідко — спадковими генетичними змінами.

Які типи хвороби існують?

 Дослідники визначили чотири основні типи раку щитоподібної залози:

* Папілярний. Ця пухлина  зустрічається найчастіше — у 4 випадках з 5. Зростає повільно, може метастазувати в лімфовузли на шиї.

* Фолікулярний. Другий за  частотою тип раку. Може поширюватися  в лімфовузли і кровоносні  судини.

* Медулярний. Становить  до 5% всіх випадків. Запідозрити  захворювання можна, якщо в крові  підвищений рівень кальцитоніну.

* Анапластичний рак щитоподібної залози. Дуже рідкісне захворювання, але найбільш агресивне. Може метастазувати у віддалені органи і тканини.

 

Хто і коли може захворіти?

 За даними національного Канцер-реєстру, серед найпоширеніших онкопатологій, в Україні рак щитоподібної залози знаходиться на 10 місці за кількістю хворих жінок. У чоловіків ця хвороба зустрічається рідше.

Найчастіше рак щитоподібної залози діагностується у віці від 40 до 70 років.

 

Які можуть бути симптоми?

 На початку хвороби пацієнт може відчувати підвищену стомлюваність і слабкість, погіршення апетиту, прискорене серцебиття, дратівливість. Можуть виникати порушення сну, депресія, тремор рук. Часто різко зменшується або збільшується вага.

 

У міру зростання пухлини з'являються такі симптоми:

• Біль у шиї, горлі.

• Ущільнення на шиї.

• Труднощі ковтання їжі або слини.

• Зміни голосу, охриплість.

• Кашель.

 

Чи можливо вилікуватися?

 Рак щитоподібної залози, як правило, дуже добре піддається лікуванню, особливо, якщо він виявлений на ранній стадії. Щоб виявити хворобу якомога раніше, рекомендується після 40 років регулярно проходити скринінгове обстеження щитоподібної залози. У Лікарні ізраїльської онкології LISOD такий скринінг включає УЗД щитовидної залози і перевірку рівня гормонів.

Якщо за результатами обстеження в щитоподібній залозі виявлено ущільнення, для уточнення діагнозу виконується тонкоголкова біопсія з патологічного вогнища.

 

Якщо підтвердиться наявність карциноми, з урахуванням типу пухлини, стадії, загального стану пацієнта консиліум фахівців LISOD розробить індивідуальний план лікування. Можуть застосовуватися операція, опромінення, гормональні препарати, хіміотерапія. Ефективні методи, підібрані для кожного конкретного випадку захворювання, дають високі шанси на повне одужання.

 

Запишіться на консультацію або скринінг:

0 (800) 500-110 - безкоштовно по  Україні;

+38 (044) 277-8-277.

Інші новини