Як спосіб життя впливає на ризик захворіти на рак молочної залози?

Дослідження доводять, що ризик виникнення багатьох видів раку пов'язаний із дієтою, фізичною активністю і вагою. І хоча для певних видів раку (рак шийки матки, носоглотки, сечового міхура тощо) не встановлений зв'язок між способом життя і хворобою, можливо, вченим просто потрібно провести більше досліджень.

Давайте розберемося, які фактори способу життя можуть вплинути на ризик появи раку молочної залози.

Алкоголь

Вживання алкоголю завжди підвищує ризик раку молочної залози.

По-перше, він впливає на гормональний фон. Підвищується рівень естрогену і інших гормонів, на фоні чого виникає пухлина.

По-друге, алкоголь — визнаний канцероген. Він викликає пошкодження в клітинах, які можуть призвести до появи раку.

 

Фізична активність

Здоровий спосіб життя і фізична активність знижують ризик раку молочної залози.

Це пояснюється тим, що регулярні помірні фізичні навантаження допомагають регулювати рівень гормонів. Також є дані, що заняття фізкультурою (і до захворювання, і після встановлення діагнозу) збільшують виживання при раку молочної залози.

 

Вага

Наявність надмірної ваги збільшує ризик розвитку раку молочної залози в постменопаузі.

З ожирінням пов'язано підвищення рівня інсуліну і збільшення кількості гормонів, що стимулюють зростання пухлини. Також жирова тканина і запалення в ній можуть сприяти генетичним змінам в здорових клітинах.

 

Історія захворювань у сім'ї

Деякі гени (зокрема BRCA1, BRCA2) збільшують ризик появи захворювання. Але такі спадкові генетичні фактори відповідальні лише за 5-10% всіх випадків раку молочної залози.

 

Грудне вигодовування

Годування дитини грудьми знижує ризик виникнення раку молочної залози.

 

Харчування

Дієта з великою кількістю різноманітних фруктів, овочів, бобових, цільнозернових продуктів допомагає підтримувати здорову вагу, отже, ризик виникнення раку молочної залози знижується.

 

Важливо пам'ятати!

Рак молочної залози сьогодні добре піддається лікуванню. Якщо хвороба виявлена на ранній стадії, то 98% жінок зможуть вилікуватися повністю. Не забувайте регулярно проходити скринінгові обстеження (УЗД до 40 років і мамографія після 40 років), завдяки яким рак можна діагностувати своєчасно.

Якщо діагностовано рак молочної залози або з'явилися підозрілі ущільнення в грудях, зверніться до клінічних онкологів LISOD. Лікування буде призначено відповідно до міжнародних протоколів і з урахуванням індивідуальних особливостей кожної пацієнтки та її пухлини. Онкопластичні операції дозволяють не тільки видалити рак, але й зберегти привабливість жінки.

 

Запишіться на консультацію:

0-800-500-110 — безкоштовно  по Україні;

+ 38-044-277-8-277 — щодня з 9.00 до 20.00.

Інші новини