На хвилі світових трендів: стандарти лікування в LISOD

«Ми рухаємося в правильному напрямку!» — такі висновки зробила променевий терапевт, онкогінеколог LISOD Олена Гордєєва, побувавши в Афінах на п'ятиденному на курсі ESTRO (Європейське товариство радіотерапії та онкології) «Комплексна і практична брахітерапія».

ESRTRO — це європейська школа радіаційних онкологів, яка щорічно проводить подібні заходи, — ділиться враженнями лікар. — Цього року на навчанні побувало 62 учасники з різних країн світу.

 Як розповідає Олена Володимирівна, головне питання, яке розглядалося в навчальній школі, — високодозова і низькодозова брахітерапія:

 — У LISOD ми використовуємо високодозову брахітерапію, її перевага в тому, що вона дається 1 або 2 рази на тиждень залежно від локалізації і протягом нетривалого часу (15-40 хвилин). У ESTRO фахівці теж підтвердили, що в плані ефективності і результативності краще високодозова брахітерапія.

 За словами Олени Гордєєвої, і в гінекологічній сфері лікування фахівці нашої Лікарні працюють успішно:

 — Ми бачимо хороші результати, які дає дистанційна променева терапія, і в якості буста (доповнення) також робимо брахітерапію або аплікатором Флетчера (високодозну брахітерапію), або (якщо це післяопераційна променева терапія) — вагінальним циліндром. Це особливо ефективно при раку шийки матки і при раку ендометрія (тіла матки). Все це демонструвалося і на навчальній школі в Греції. Це ще одне підтвердження того, що ми рухаємося в потрібному напрямку, — констатує Олена Володимирівна. — Крім того, спілкуючись із колегами з інших країн, ділячись своїм досвідом, мені було приємне їхнє здивування, коли вони дізналися, що у нас працює фахівець гінеколог-променевий терапевт. Як з'ясувалося, в інших країнах зазвичай для цього задіяно два окремих фахівця: гінеколог займається установкою цервікального аплікатора, а променевий терапевт робить усе інше. Тому більшість колег були дуже здивовані, що ми «можемо собі це дозволити».

 І останній фактор, який ще раз підкреслив, що лікарня LISOD — установа, яка працює за принципами європейської медицини: це обладнання.

 — У навчальній школі були представлені три флагмана у виробництві технічного обладнання для променевої терапії — Varian, Elekta, Bebig, — розповідає Олена Гордєєва. — Всі учасники переконалися на практиці, що і за інтерфейсом, і за можливостями плануючої станції найкраще обладнання — Varian. Саме таке встановлено в LISOD — і це незаперечна перевага. Побувавши в європейській школі радіаційних онкологів, я для себе підтвердила, що лікарі LISOD все роблять правильно і за міжнародними стандартами. У цьому змогли переконатися і зарубіжні колеги. Було помітно, що кредит довіри до української медицини зростає. Іноземці розуміють, що Україна також може своїм пацієнтам надати лікування на найвищому рівні!

На хвилі світових трендів: стандарти лікування в LISOD,фотогалерея (4 фото)

Інші новини