Віруси і бактерії як причина раку

Окремі мікроорганізми, що потрапляють у тіло людини, можуть спровокувати розвиток раку. При цьому деякі серйозні інфекції зараз дуже поширені, а носії часто навіть не здогадуються, що їх здоров'я наражається на небезпеку.

Чи можна захиститися від «небажаних гостей»? Давайте розберемося.

 

1. ВПЛ

Вірус папіломи людини — це загальна назва групи вірусів, які широко поширені в усьому світі. Існує понад 100 типів ВПЛ, із них щонайменше 14 є онкогенними. ВПЛ певних типів викликає рак шийки матки (за даними ВООЗ, у 70% випадків це 16 і 18 тип). Також вірус може викликати рак заднього проходу, вульви, піхви, статевого члена і ротоглотки.

Запам'ятайте: лікування від вірусу на сьогодні не існує! У більшості людей організм здатний самостійно впоратися з вірусом і «знешкодити» його. Але іноді інфекція переходить у хронічну форму і викликає зміни в клітинах, спочатку передракові, а потім рак.

Лікування передракових патологій шийки матки зазвичай не викликає труднощів і дозволяє уникнути розвитку раку. Для цього важливо регулярно проходити скринінгові обстеження і виконувати ПАП-тест (мазок з поверхні шийки матки).

Найнадійніший спосіб захиститися від ВПЛ — вакцинація. У Лікарні LISOD застосовується вакцина Гардасил, яка ефективно захищає від найнебезпечніших типів вірусу папіломи людини.

2. Гепатити В і С

Заразитися вірусами найчастіше можна під час незахищеного статевого контакту, а також в салонах краси при манікюрі, педикюрі і інших процедурах, які потребують ретельної дезінфекції інструментів.

Гепатити В і С, при відсутності необхідного лікування, можуть викликати цироз печінки і рак. Небезпека полягає в тому, що дуже часто зараження вірусами протікає безсимптомно і визначити захворювання можна тільки за допомогою спеціальних аналізів.

Існує вакцина від гепатиту В, яка включена до Національного календаря профілактичних щеплень. Вакцинація гарантує захист печінки від небезпечного вірусу.

 

3. Вірус Епштейна-Барр (вірус герпесу 4 типу)

Може підвищувати ризик виникнення раку носоглотки, лімфоми Ходжкіна і неходжкінських лімфом. Онкологічні захворювання розвиваються тільки у невеликої кількості людей, заражених ЕБВ. Через генетичні особливості, пухлини найчастіше діагностують у жителів країн Африки і Південно-Східної Азії.

Вакцини від вірусу не існує.

 

4. Вірус герпесу 8 типу

Цей тип вірусу (HHV-8) був відкритий у 1990-і роки. Дослідження підтверджують, що він пов'язаний із виникненням саркоми Капоші. Як і інші види герпесу, 8 тип передається при статевих контактах і через слину, наприклад, при використанні загального посуду. Рак, спричинений вірусом, розвивається рідко, переважно у випадках значного зниження імунітету (при ВІЛ або після пересадки органів).

Вакцини від вірусу не існує.

 

5. Helicobacter pylori (H pylori)

Це бактерія, що живе на слизовій шлунка і дванадцятипалої кишки. В результаті її життєдіяльності може виникати запалення, розвиватися гастрит або виразка. Пошкодження стінок шлунка призводить до раку.

Щоб своєчасно виявити зміни на слизовій шлунка, рекомендується регулярно проходити скринінгову гастроскопію. У LISOD така процедура проводиться під медикаментозним сном, комфортно і безболісно для пацієнта. Тільки при гастроскопії можна виявити рак шлунка на  ранній стадії, коли хвороба найлегше піддається лікуванню.

 

Запишіться на консультацію або підбір індивідуального плану скринінгів:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38 (044) 277-8-277 — щодня з 9-00 до 20-00.

Інші новини