Хірургія високих можливостей. Майстер-клас від Сергія Байдо

Ще недавно будь-яка людина лякалася слова «операція».

 

Воно й не дивно, адже картина дійсно не з приємних, коли пацієнту на операційному столі виконують величезний розріз, який потрібен тільки для того, щоб дістатися до ураженого органу. Що відбувалося після звичайного відкритого втручання, теж зрозуміло: небезпека післяопераційних ускладнень, тривалий період відновлення, больовий синдром, величезний шрам, який залишається для людини постійним нагадуванням про перенесені страждання.

На щастя, сучасні хірургічні методики, серед яких лапароскопічна хірургія, позбавляють пацієнта важкого страху перед необхідною операцією. Зараз «безкровна» хірургія — не питання моди: вже доведено, що лапароскопічні втручання при багатьох захворюваннях набагато вигідніші, і в першу чергу, самому пацієнту. Вони малотравматичні, дозволяють людині в короткі терміни встати з ліжка, повернутися до нормального життя, відновити працездатність, вони дають найменший відсоток ускладнень у післяопераційному періоді, під час операції відсутня навіть мінімальна крововтрата, середні терміни перебування в стаціонарі скорочуються до 2-5 діб.

Безсумнівно, для проведення лапароскопічних операцій необхідно відповідне обладнання. Але вирішальним аргументом, все-таки, повинні бути кваліфікація та вміння фахівця. Техніка лапароскопічних операцій широко відома, питання полягає тільки в тому, наскільки досвід хірурга дозволяє робити стабільно добре ті чи інші маніпуляції. Звичайно, краще мати досвід проведення не десятків чи сотень, а тисяч операцій. Саме таким фахівцем у нашій країні й далеко за її межами є заступник головного лікаря з хірургічної роботи LISOD, онколог, хірург, провідний хірург в країнах СНД і Європи Сергій Байдо. Його роботу на благо здоров'я пацієнтів важко переоцінити, а найголовніше те, що він із задоволенням ділиться своїм досвідом з іншими. Цими вихідними на запрошення УОЗ Житомирської області Сергій Вікторович відвідав обласну клінічну лікарню ім.О.Ф.Гербачевского, де провів майстер-клас з видалення пухлини товстої кишки лапароскопічним методом. До речі, завдяки майстерності Сергія Байдо, така операція в стінах обласної лікарні була проведена вперше! За роботою «маестро лапароскопії» спостерігали не тільки фахівці згаданої установи, але й колеги з обласного онкодиспансеру та інших медичних установ Житомирської області.

— Мета виїзного заходу — допомогти стартувати житомирським лікарям для виконання самостійних втручань, — розповів Сергій Байдо. — Лікарня забезпечена сучасною технікою, що дозволяє це робити, але для того, щоб техніка запрацювала, фахівці повинні цього навчитися. А також не зупинятися на досягнутому, а постійно вдосконалювати свої знання, досягти такого рівня, коли в команді відбудеться своєрідне «зрощування» кваліфікованих лікарів у щось більше — в єдиний організм, який працює чітко і злагоджено.

Інші новини