Лікування раку яєчників: із чого починати?!

Рак - це багатовимірна хвороба, яка рідко відступає перед якимось однотипним лікуванням. Щоб отримати належний ефект, необхідно поєднувати кілька методів або вибирати лише той, що підходить у конкретному випадку. Про лікування раку яєчників дискусії ведуться постійно. Одні фахівці вважають, що ефективним методом лікування є хірургічне втручання, після якого йде хіміотерапія, інші лікарі дотримуються думки, що спочатку потрібна терапія медпрепаратами, а потім операція.

Минулого тижня в Гамбурзі (Німеччина) пройшов тренінг, присвячений хірургічному лікуванню раку яєчників (The advanced course in Ovarian Cancer Surgery), організований Європейською асоціацією гінекологічної онкології (ESGO). Стажування фахівців відбувалося на базі Європейського інституту хірургії, його учасником пощастило стати Дмитру Голубу, хірургу-онкологу LISOD.

- Наукові роботи довели, що при діагнозі рак яєчників ефективніше виконувати операцію радикального обсягу. Але з огляду на, що таке хірургічне втручання дуже складне, його не часто застосовують у своїй практиці хірурги. Хоча воно значно покращує якість життя пацієнтів. Завдання курсів було привести наукову базу таких операцій, показати їх результати на прикладі передових онкоцентрів і навчити хірургів і гінекологів в Європі застосування цього підходу, - ділиться враженнями Дмитро Андрійович.

У перший день заходу була насичена лекційна програма, яку проводили 8 провідних європейських онкогінекологів на чолі з президентом ESGO Denis Querleu. У другий день була організована трансляція з операційної клініки Charite (Berlin), де виконувалися дві складні операції при місцево-поширеному раку яєчників. Всі учасники (а їх було 22), які приїхали на навчання з 15 країн, мали можливість не тільки спостерігати за ними з екранів, а й обговорювати побачене в аудиторії. Третій день був присвячений відпрацюванню мануальних навичок в анатомічній лабораторії під керівництвом іменитих учених. Окрім насиченої навчальної програми, основною цінністю цього курсу була можливість живого спілкування з провідними європейськими вченими, а також обмін досвідом із лікарями з усього світу.

- Це був один із кращих курсів, які я відвідав. У лікарні LISOD ми вже почали робити такі операції. Завдяки цьому навчальному курсу я ще раз переконався, що такий підхід в лікуванні раку яєчників можна і потрібно застосовувати. Завдяки цьому ми досягнемо ще більшого успіху і будемо виконувати операції ще якісніше, - впевнений Дмитро Голуб.

Медицина - це не математика, у якій є тільки одна правильна відповідь. Варто звертати увагу на різні аспекти лікування тієї чи іншої хвороби, і розуміти між ними різницю. А для цього хороший лікар повинен постійно вдосконалюватися, переймати досвід у інших, вчитися у кращих - цього принципу завжди дотримуються лікарі LISOD.

Інші новини