Рак яєчників і про що повинні знати жінки

Рак яєчників - не найпоширеніше онкологічне захворювання у жінок. Але, на жаль, він викликає більше смертей, ніж багато інших хвороб репродуктивних органів. Чому так? Давайте розберемося.

Коли в яєчнику з'являється пухлина, вона спочатку жодним чином не проявляє себе. По мірі збільшення її розміру з'являються симптоми, але вони неспецифічні і можуть вказувати на цілу низку різних станів. Жінка може якийсь час ігнорувати їх, не думаючи про те, що проблема дуже серйозна. Саме тому рак яєчників часто виявляють вже на 3-4 стадії, коли пухлина велика і погано піддається лікуванню. За це рак яєчників назвали «мовчазним убивцею» - адже хвороба розвивається непомітно.

Які головні ознаки захворювання?

* Біль у животі.

Поява пухлини в яєчнику може викликати болісні відчуття в області тазу або черевної порожнини.

* Здуття живота.

Гази, збільшення живота, печія, які тривають більше двох тижнів, можуть вказувати на проблему з яєчниками.

* Біль у спині.

Рак яєчників може викликати біль у нижній частині спини. Тому не потрібно поспішати до масажиста, краще спочатку звернутися до гінеколога.

* Задишка.

Утруднення дихання часто зустрічається у жінок із раком яєчників. Поширюючись, пухлина викликає появу рідини в черевній порожнині, яка чинить тиск на внутрішні органи і діафрагму. Так з'являється задишка і біль у грудях.

* Дискомфорт під час статевого акту.

Пухлина яєчника може викликати сильний біль під час статевого акту і (іноді) кровотечу після нього. Крім раку яєчників, цей симптом характерний для раку шийки матки та деяких захворювань, що передаються статевим шляхом.

* Почастішання сечовипускання.

Якщо раптово змінилася частота сечовипускань, з'явилася кров у сечі, її нетримання, - це може бути викликано пухлиною яєчників.

* Втрата апетиту.

Якщо вам не хочеться їсти або ви відчуваєте насичення, з'ївши кілька шматочків, це може говорити про серйозну проблему зі здоров'ям, у тому числі про рак яєчників. Разом із втратою апетиту й ваги буде відчуватися постійна втома.

* Кровотечі.

Рак яєчників найчастіше розвивається у жінок старше 50 років. Якщо після настання менопаузи раптово з'являється кровотеча або кров'янисті виділення - це привід негайно відвідати лікаря.

* Зміни в роботі кишечника.

Якщо ви помітили, що з'явився постійний запор або діарея, варто проконсультуватися у гінеколога. Пухлина яєчників може тиснути на кишечник, сечовий міхур, шлунок. Це викликає проблеми з випорожненням.

* Постійна втома.

Якщо в житті нічого не змінилося (режим дня, обов'язки, навантаження), а ви відчуваєте постійну втому, сонливість, - це може бути ознакою багатьох онкологічних захворювань. Рак може викликати анемію, через яку органи отримують менше кисню, з'являється відчуття втоми.

Не втратити час і вилікувати

Кожна жінка повинна ретельно стежити за своїм здоров'ям і звертати увагу на зміни в своєму самопочутті. Обов'язково потрібно регулярно відвідувати гінеколога, адже захворювання можуть не проявлятися, проте при цьомунесуть небезпеку для життя. Будь-яке онкологічне захворювання набагато легше вилікувати при виявленні на першій-другій стадії, коли пухлина невелика і немає віддалених метастазів.

У Лікарні ізраїльської онкології LISOD зібралася досвідчена команда лікарів різних профілів. Онкогінекологи, хірурги, хіміотерапевти, реабілітологи, променеві терапевти роблять все можливе, щоб кожен наш пацієнт успішно подолав цей складний етап і вийшов переможцем у боротьбі з раком. Лікування проводиться відповідно до міжнародних медичних рекомендацій і протоколів. Але в той же час наш досвід є унікальним, оскільки тільки в LISOD проводяться циторедуктивні операції при раку яєчників лапароскопічним шляхом.

Бережіть себе і своє здоров'я!

 

Запишіться на консультацію онкогінеколога:

0 (800) 500-110 - безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні;

+38 (044) 277-8-277 - щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини