ESMO 2018: про останні досягнення в онкології. Знати і втілювати на практиці

У питаннях діагностики й лікування онкологічних захворювань за останні кілька років вченим і медикам вдалося домогтися істотного прогресу. Це знаходить відображення у величезній кількості наукових робіт. Розібратися в такому обсязі інформації та зуміти інтерпретувати дані в контексті клінічних проблем — завдання не з легких. І допомагають у цьому конференції та зустрічі, які проводяться по всьому світу.

«Конгрес Європейського товариства медичних онкологів ESMO щорічно збирає онкологів усього світу для обміну інформацією про нові досягнення, напрямки і тенденції в лікуванні онкологічних хворих», — розповіла головний лікар лікарні LISOD, провідний онкогінеколог Алла Вінницька. Цього року конгрес проходив у Мюнхені (Німеччина). І в ньому взяли участь п'ять лікарів LISOD — головний лікар Алла Вінницька, ізраїльський клінічний онколог Цві Бернштейн, завідуюча відділенням хіміотерапії Вікторія Косінова, хіміотерапевт Ольга Полях і терапевт Ольга Солошенко.

ESMO зібрав цього року понад 20 тисяч учасників з-понад 130 країн світу — лікарів, учених і дослідників, юристів, журналістів, фармацевтів. Захід став справжньою багатопрофільною платформою для навчання, обміну досвідом та даними, демонстрації результатів досліджень.

За п'ять днів в Мюнхені було представлено понад дві тисячі наукових тез, які стосувалися імунотерапії, технологій майбутнього, біомаркерів, фундаментальних досліджень, профілактики раку. Незважаючи на сотні розглянутих аспектів, є загальні висновки, які можна зробити за підсумками заходу. Одним із найбільш перспективних напрямків лікування онкологічних захворювань сьогодні є імунотерапія. І якщо раніше її призначали пацієнтам, які вичерпали інші варіанти лікування, то зараз її починають застосовувати в якості першої лінії терапії. Дослідники з оптимізмом дивляться в майбутнє і сподіваються, що перелік ефективних препаратів буде тільки розширюватися, а вартість буде доступна більшості пацієнтів з онкозахворюваннями.

Для лікарів LISOD бувати на заходах такого масштабу дуже важливо, адже це дає можливість розібратися в усіх актуальних напрямках сучасної онкології, щоб застосувати їх на практиці. «Порадувало те, що ми абсолютно відповідаємо всім стандартам і світовим напрямками, які сьогодні в світі актуальні і лідирують, — зазначила завідуюча відділенням хіміотерапії, онкогематолог, хіміотерапевт Вікторія Косінова. — На сьогодні в лікуванні раку лідирує імунотерапія, і ми одні з тих, у кого в Україні найбільший досвід в цьому напрямку, це приємно усвідомлювати. Радує те, що вся інформація, що стосується імунотерапії, іммуноклітинної терапії, нам доступна, у нас в LISOD вона успішно втілюється в практичні рекомендації. Ми можемо відставати від решти світу тільки через якісь організаційні проблеми — наприклад, якщо якісь препарати не зареєстровані в Україні. Загалом же нам було цікаво на всіх сесіях конгресу, які ми відвідали».

У лікуванні онкологічних захворювань відкриття здійснюються щодня. Лікарям з усіх країн дуже важливо тримати руку «на пульсі», застосовуючи тільки ефективні препарати і методи. Це дасть мільйонам пацієнтів по всьому світу шанси не тільки на продовження життя, а й на повне відновлення здоров'я.

ESMO 2018: про останні досягнення в онкології. Знати і втілювати на практиці,фотогалерея (14 фото)

Інші новини