Разом до перемоги над раком: онкологи LISOD допомагають розібратися з питаннями

Онкологічний діагноз сьогодні — не вирок, у багатьох пацієнтів є шанси повністю відновити здоров'я. Але дуже важливо не втратити час і звернутися до професіоналів, які складуть грамотний план лікування.

Проект «LISOD-онлайн» — це можливість розібратися у власній ситуації і зрозуміти, чи правильно вибрано напрям у лікуванні. Провідні лікарі Лікарні ізраїльської онкології LISOD традиційно відповідають на питання, отримані від пацієнтів та їхніх родичів, щоб кожен із них мав більше шансів на перемогу над раком.

27 жовтня відбувся новий випуск проекту. Питання можна було заздалегідь відправити на електронну пошту або задати їх під час прямого ефіру.

Цього разу прозвучало понад чотири десятки запитань від слухачів, на кожне лікарі дали максимально розгорнуту і аргументовану відповідь. Звичайно, повну картину захворювання можна побачити тільки після огляду пацієнта і вивчення всієї документації. Тому якщо є питання, пов'язані з лікуванням або його ефективністю, краще особисто відвідати клінічного онколога і обговорити з ним все, що турбує.

Більшість питань стосувалися лікування раку молочної залози. І до студії були запрошені експерти, які щодня допомагають жінкам повернути здоров'я і зберегти красу — ізраїльський клінічний онколог, радіотерапевт Цві Бернштейн і керівник Центру сучасної мамології LISOD, онколог, хірург Андрій Жигулін.

Цві Бернштейн розповідав про сучасну гормональну, таргетну й хіміотерапію при лікуванні раку молочної залози, а також про ті препарати, які застосовують у LISOD.

Питання до Андрія Жигуліна стосувалися хірургічного лікування раку молочної залози, реконструкції грудей, необхідності видалення матки і яєчників, результатів онкомаркерів, гормональних показників пухлин і планування терапії.

Глядачі цікавилися, чи можна вилікувати рак молочної залози без операції, а тільки за допомогою опромінення й хіміотерапії. Андрій Валентинович відповів так: «На сьогоднішній день операції — це обов'язковий етап у радикальному лікуванні раку молочної залози. Виняток становлять тільки пацієнтки з метастатичним раком, оскільки при поширених пухлинах операція істотно не впливає на результат лікування. На ранніх стадіях захворювання операція обов'язкова. Інше питання — як проводиться операція, наскільки якісно, естетично і які її функціональні результати. Це обов'язково потрібно обговорити з хірургом. Він повинен запропонувати різні варіанти проведення втручання. Як правило, операцією вибору є органозберігаюча, її можна зробити красиво. І лікар повинен продемонструвати результати подібних операцій, детально пояснити особливості, технічні моменти. Якщо мова йде про мастектомію, обов'язково повинна обговорюватися реконструкція молочної залози. Іноді для кращих результатів операції до неї призначають хіміотерапію або гормональну терапію, якщо мова йде про постменопаузальних пацієнток. Якщо пухлина велика порівняно з обсягом молочної залози або вона знаходиться близько до шкіри, то завдяки передопераційній системній терапії вона може зменшитися і навіть зникнути зовсім (у такому випадку для видалення потрібна спеціальна передопераційна внутрішньотканинна розмітка) — і операцію можна провести менш травматично і більш ефективно. Не варто боятися операції, але важливо вибрати хорошого хірурга, який зможе її провести».

Якщо ви не встигли подивитися нашу програму в суботу, то повне відео ефіру є за посиланням: https://youtu.be/tgsdY5utjI8

Слідкуйте за анонсами нових випусків на нашому офіційному сайті lisod.ua

 

Якщо у вас залишилися питання, ви можете записатися на прийом до клінічного онколога LISOD:

0-800-500-110 — безкоштовно по Україні;

+38 (044) 277-8-277 — щодня з 09:00 до 20:00.

Інші новини