Xірургія зайвої ваги. експертний рівень

Всесвітня організація охорони здоров'я заявляє, що жодною хворобою люди не хворіють так часто, як ожирінням. Воно стало справжньою епідемією, особливо в розвинених країнах, де приблизно половина населення страждає від зайвої ваги.

При цьому ожиріння часто ускладнюється супутніми захворюваннями - проблемами з серцем, судинами, цукровим діабетом, захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту та опорно-рухового апарату. Крім того, вчені впевнені, що існує прямий зв'язок між зайвою вагою і розвитком деяких видів раку. Дієти, фізичні вправи можуть допомогти, якщо ситуація ще не вийшла з-під контролю. Але якщо вага значно перевищує вікову норму, доводиться вдаватися до більш серйозних методів лікування, наприклад, до хірургії.

Сьогодні фахівці різних напрямків об'єднуються з однією важливою метою: вивести лікування ожиріння в Україні на якісно новий і максимально ефективний рівень. У рамках Другої міжнародної науково-практичної конференції «Баріатрія сьогодні. Хірургічне лікування ожиріння »в Одесі зібралися лікарі багатьох спеціальностей - хірурги, пластичні хірурги, анестезіологи, ендокринологи, дієтологи, онкологи, сімейні лікарі, гастроентерологи тощо. Фахівці отримали чудову нагоду обговорити, яким має бути лікування ожиріння - серйозною проблемою сучасного суспільства.

Баріатрія - це малоінвазивні хірургічні операції на шлунково-кишковому тракті. Завдяки їм вдається скоротити до 70% надлишкової ваги. Це рестриктивно-шунтуючі операції, міні-шунтування шлунка, установка внутрішньошлункового балона, рукавні резекції і багато інших методів. На захід були запрошені українські та зарубіжні експерти, які практикують лікування ожиріння за допомогою новітніх технологій, щоб поділитися власним досвідом. Зокрема, перед учасниками виступили Роберт Ратледж, автор методики Mini-Gastric Bypass, хірург  центру лапароскопічного лікування ожиріння (Лас-Вегас, Невада, США); Пламен Стайков, медичний директор клініки Саксенхаузен, візит-професор ОНМедУ (Франкфурт-на-Майні, Німеччина); Андре Трудніков, завідувач Центром загальної та онкологічної хірургії Східної центральної лікарні (Таллін, Естонія); Володимир Грубник, віце-президент Української асоціації фахівців із малоінвазивних ендоскопічних і лазерних технологій, доктор медичних наук, професор (Одеса, Україна); Михайло Сербул, завідувач хірургічним стаціонаром Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини, к. м. н., Заслужений лікар України (Київ, Україна) та інші фахівці.

Хірург, онколог, заступник головного лікаря з хірургічної роботи Лікарні ізраїльської онкології LISOD також відвідав цю конференцію. «Завжди добре поєднати приємне з корисним, - зазначив Сергій Байдо. - Науково-практична конференція, зустрічі і спілкування з колегами. Та й Одеса порадувала теплими осінніми днями!».

Організатори конференції постаралися зробити програму цікавою і насиченою, адже крім виступу експертів з баріатрії, проводилися live операції і звучали доповіді з актуальними науковими даними і практичними кейсами. Експерти і слухачі налаштувалися на спільний пошук істини, обмін досвідом та розробку різноманітних способів допомогти пацієнтам.

 

Інші новини