Поставлено крапку у важливій дискусії

Двадцять років тому, якщо жінці ставили діагноз «рак молочної залози», це означало повну втрату грудей і лімфовузлів під пахвою з боку операції. Сьогодні хірурги всього світу переходять до органозберігаючих операцій.

Якщо дозволяє діагноз і стадія захворювання, жінці видаляють не всю молочну залозу, а тільки вражену ділянку. Такий же підхід і до лімфовузлів — якщо в них немає пухлинних клітин, їх залишають. Однак незважаючи на прогрес в медицині, багато лікарів продовжують перестраховуватися, проводячи велику за обсягом операцію і видаляючи всі лімфовузли під пахвами навіть без ознак їх ураження.

Чи дає такий підхід позитивний ефект? Чи зменшує він ризик виникнення рецидиву? Ці питання хвилюють багатьох хірургів і онкологів. У жовтневому номері міжнародного медичного журналу «Lancet. Oncology» надруковані результати незалежного дослідження, яке може поставити крапку в цій дискусії.

Дослідження (контрольоване, відкрите, рандомізоване, багатоцентрове, повноцінне) тривало майже 10 років, включало три етапи і проводилося на базі 27 лікарень і онкологічних центрів в 9 країнах.

Хто взяв участь у дослідженні? Це жінки будь-якого віку з клінічно, мамографічно або патологічно підтвердженим діагнозом рак молочної залози з пухлиною діаметром до 5 см або менше і одним або декількома сторожовими лімфовузлами з метастатичними ураженнями до 2 мм (мікрометастази).

Пацієнтки були розділені на групи. Перша група — 469 пацієнток без підпахвової лімфодиссекції. Друга — 465 пацієнток з віддаленими лімфовузлами. Через 10 років безрецидивне виживання становило в першій групі 76,8%, у другій — 74,9%.

Зареєстровані довгострокові хірургічні ускладнення операції з видалення раку молочної залози:

- лімфедема (набряк руки) — 4% у першій групі проти 13% у другій групі;

- сенсорна невропатія (зниження чутливості) — 13% у пацієнток з першої групи порівняно з 19% із другої;

- рухова невропатія (обмеження рухливості) — 3% в першій групі і 9% у другій.

Таким чином, результати цього багаторічного дослідження в черговий раз підтверджують, що немає необхідності видаляти підпахвові лімфовузли на ранніх стадіях раку молочної залози, якщо в сторожових лімфовузлах виявлені мікрометастази. Велика операція не поліпшує прогноз безрецидивного виживання, проте загрожує виникненням серйозних ускладнень, які можуть істотно погіршити якість життя пацієнтки.

Великі операції «для перестраховки» повинні залишитися в минулому. Хірурги Лікарні ізраїльської онкології LISOD ідуть в ногу зі світовою медициною. Під час операції з хірургічного лікування раку молочної залози у нас обов'язково виконується біопсія сторожових лімфовузлів і відразу ж визначається необхідність їх видалення.

У Центрі сучасної мамології LISOD є всі можливості для ефективного лікування онкологічних захворювань грудей. Наш підхід — органозберігаючі і онкопластичні операції, як і в усіх передових мамологічних центрах світу. Кожна жінка після лікування повинна бути не тільки здоровою, але й красивою.

 

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(16)00141-8/fulltext

Інші новини