Стартував перший осінній випуск LISOD-ОНЛАЙН

Якщо мова йде про онкологічне захворювання, дуже важливо почути думку лікарів-професіоналів, які підкажуть, як діяти навіть у складній клінічній ситуації. Але у пацієнтів не завжди є можливість кудись поїхати, щоб проконсультуватися. Щоб допомогти таким людям, створений проект «LISOD-онлайн», який уже став традиційним. Клінічні онкологи, хірурги та інші фахівці регулярно виходять в ефір, щоб відповісти на питання слухачів. Звичайно, це не повноцінна консультація з оглядом і вивченням документації, але й такий формат багатьом людям дає розуміння того, у якому напрямі слід рухатися, які обстеження пройти і яке лікування можна отримати.

28 вересня відбувся новий випуск проекту. У ньому взяли участь ізраїльський клінічний онколог, відомий учений, керівник ради консультантів Лікарні LISOD професор Авраам Кутен, а також постійний експерт «LISOD-онлайн», клінічний онколог, хіміотерапевт високого класу Андрій Саулов.


Питання можна було заздалегідь відправити на електронну пошту або задати їх в чаті під час прямого ефіру. Цього разу за дві години пролунало близько 30 питань від слухачів. На кожне питання лікарі намагалися відповісти максимально розгорнуто і аргументовано, наскільки це можливо зробити в межах онлайн-консультації.


Професор Авраам Кутен — клінічний онколог, фахівець із лікування всіх видів раку. Питання, які задавали професору, стосувалися лікування лімфоми, хронічного лейкозу, саркоми, раку передміхурової залози. Слухачів цікавили переваги опромінення на лінійному прискорювачі, скринінгові програми, які існують в Ізраїлі, а також особливості застосування хірургії та променевої терапії. Одне з питань стосувалося лікування тричі негативного раку молочної залози. Пацієнтка поцікавилася, чи варто робити аналіз на виявлення генетичних мутацій і як діяти, якщо така мутація буде виявлена. Авраам Кутен відповів так: «Ви питаєте, чи потрібно Вам здавати аналіз на предмет виявлення генної поломки. Я б порекомендував його здати, адже Ви ще молода, Вам всього 43 роки. В Ізраїлі мутації генів — це доволі часті випадки, які також зустрічаються в Україні. Якщо буде виявлено поломку генів, рекомендується видалення не тільки тієї молочної залози, у якій вже є захворювання, а й профілактичне видалення здорової залози. Але це не обов'язково. Можна просто ретельно стежити за станом здоров'я, робити мамографію, щоб не пропустити початок захворювання в другій залозі. Інші тактики в такій ситуації не застосовуються, вакцинація теж не передбачена». Уточнимо, що онкологічні захворювання молочної залози і яєчників можуть бути викликані мутацією генів BRCA1 і BRCA2. Перевірити наявність цих мутацій можна в Лікарні ізраїльської онкології LISOD.


Питання, які надходили Андрію Саулову, стосувалися в основному тактики лікування різних онкологічних захворювань — вибору хіміотерапевтичних і таргетних препаратів, можливості проведення хіміотерапії при певних показниках крові, застосування опромінення та хірургії при різних діагнозах. Одна слухачка запитала, яке обстеження може порекомендувати Андрій Вікторович для виявлення онкологічного захворювання в організмі. Андрій Саулов пояснив, що універсального обстеження не існує. Але є скринінгові програми, що зарекомендували себе, і які може пройти будь-яка людина. Перед проходженням скринінгу краще проконсультуватися з клінічним онкологом, який оцінить індивідуальні фактори ризику для конкретної людини з урахуванням віку, статі, сімейної історії захворювань: «Немає універсального обстеження, скрізь є свої плюси і мінуси. Лікар повинен розуміти, що вас турбує, які хвороби були у найближчих родичів. І тоді ми можемо визначити, чи потрібно вам робити ендоскопічні дослідження, зокрема колоноскопію, чи вам ще можна її не робити. Чи достатньо зробити УЗД внутрішніх органів або краще призначити КТ. Залежно від того, чи палить людина, ми визначаємо, провести рентгенограму легень або віддати перевагу низькодозовій комп'ютерній томограмі. Ми враховуємо все — які ліки ви приймаєте, чим раніше хворіли, чи були якісь операції. Тому якщо стоїть питання про скринінгові обстеження, оптимально звернутися до клінічного онколога і персонально підібрати обсяг обстежень».


Якщо ви не встигли подивитися нашу програму в п'ятницю, то повне відео ефіру є за посиланням: https://youtu.be/XeN_b7wzqRU


Консультація в рамках проекту «LISOD-онлайн» допомагає розібратися питаннях, що стоять перед пацієнтами. Але без огляду і вивчення документації рекомендації лікарів не можуть бути повноцінними. При онкологічному діагнозі дуже важливо відвідати клінічного онколога особисто і обговорити з ним всі питання.


Слідкуйте за анонсами нових випусків на нашому сайті lisod.ua


Якщо у вас залишилися питання, ви можете записатися на прийом до клінічного онколога LISOD:


0-800-503-845 - безкоштовно по Україні;

+38(044) 277-8-277 — щоденно з 09:00 до 20:00.

Інші новини